Varaždinski srednjoškolci ponovno trijumfirali na nacionalnom Statističkom natjecanju Foto: ilustracija

Varaždinski srednjoškolci ponovno trijumfirali na nacionalnom Statističkom natjecanju

Varaždinske vijesti | 30.3.2020. u 10:13h | Objavljeno u Društvo

Da varaždinski srednjoškolci rasturaju statistiku, više nije ni slučajnost ni početnička sreća. To je nakon završenoga trećeg izdanja Statističkog natjecanja, nacionalne faze Europskoga statističkog natjecanja, jednostavno činjenica. Naime, pobjedu su u obje kategorije jedinog natjecanja za srednjoškolce u statistici, koje organizira Državni zavod za statistiku, odnijele ekipe iz Varaždina.

U kategoriji A (za učenike 3. i 4. razreda) uvjerljivo najboljima pokazale su se ekipe iz Elektrostrojarske škole Varaždin jer su osvojili prva dva mjesta. Pobjednici su ekipa Domalu, dok se drugim najboljim rezultatom u kategoriji može pohvaliti ekipa Dama. Zanimljivo, obje ekipe mentorirala je nastavnica Martina Novak, koja je nakon odličnih rezultata u prvome i drugom izdanju natjecanja pokazala da poznaje pravi recept za uspjeh na Statističkom natjecanju. Treće mjesto odlazi u Srednju strukovnu školu bana Josipa Jelačića Sinj, točnije, ekipi Mačkula pod mentorstvom nastavnice Nade Ratković.

I u kategoriji B, za učenike 1. i 2. razreda srednje škole, pobjednički pokal putuje u Varaždin. Odličnim radom zaslužila ga je ekipa Beoutlier iz Prve gimnazije Varaždin, čija je mentorica Jelena Gusić i prije dvije godine bila mentorica ekipe Prve gimnazije koja je tada osvojila prvo mjesto u A kategoriji. Drugo mjesto ponovno odlazi u Elektrostrojarsku školu Varaždin, točnije ekipi Sila mentorice Martine Novak, dok je treća u ovoj kategoriji bila ekipa Čoksice, pod mentorskom palicom Gordane Divić iz Srednje škole Novska.

No tu nije kraj dobrim vijestima. Treće izdanje natjecanja donijelo je novost – Nagradu javnosti. Naime, nakon što je izvršena predselekcija, korisnici društvenih mreža Državnog zavoda za statistiku mogli su izraziti svoje mišljenje i glasati za najbolju prezentaciju po kategoriji. Ukupno više od dvije i pol tisuće glasova pokazalo je da javnost najboljima smatra ekipu Mačkula iz Srednje strukovne škole bana Josipa Jelačića Sinj (kategorija A) i ekipu Čoksice iz Srednje škole Novska (kategorija B). Sve navedene ekipe očekuju bogate nagrade koje su osigurali sponzori natjecanja.

Iako je natjecanje ove školske godine naišlo na poneke izazove, ukupno je privuklo više od 1.300 sudionika okupljenih u 436 ekipa. Raduje to organizacijsko-komunikacijski tim DZS-a koji zajedno sa stručnim žirijem za misao vodilju i dalje ima promociju statističke pismenosti.

- Upravo su ovakav odaziv, kvalitetni rad ekipa te na kraju zabilježeni rezultati, dokaz da se taj cilj svakim novim izdanjem natjecanja sve više ostvaruje. Hrvatski su srednjoškolci još jedanput pokazali da itekako žele i znaju više, dok su njihovi mentori uloženom nemjerljivom energijom ukazali kako doprinose odgoju novih generacija mladih statističara. Ostaje samo zaključiti da interes za statistiku među tinejdžerima postoji te da razumijevanje i pravilna interpretacija statističkih podataka imaju budućnost - poručili su iz DZS-a.

Svečana dodjela nagrada pobjedničkim ekipama i mentorima nacionalne faze Statističkog natjecanja je odgođena, te će se održati naknadno.