Varaždinska županija točka izvrsnosti u Europskoj mreži potpore darovitima Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija točka izvrsnosti u Europskoj mreži potpore darovitima

V.M./Varaždinske vijesti | 9.12.2016. u 15:35h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska županija postala je točka izvrsnosti u sklopu Europske mreže potpore darovitima. To je prestižno priznanje pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslavu Huđeku jučer u Ljubljani, na 3. Konferenciji o izvrsnosti, uručila prof. dr. sc. Mojca Juriščevič, voditeljica Centra za istraživanje i promociju nadarenosti pri Sveučilištu u Ljubljani i koordinatorica Europske mreže potpore darovitima.

Za Centre izvrsnosti, koji u Varaždinskoj županiji djeluju od 2007. godine, ulazak u ovu prestižnu Europsku mrežu otvara vrata suradnji na brojnim projektima, razmjeni znanja i podizanju standarda u radu s nadarenim učenicima, a s obzirom na izvrsne rezultate Centara, ubrzo bi se status Varaždinske županije unutar Mreže mogao unaprijediti.

Podsjetimo, u Varaždinskoj županiji djeluje deset Centara izvrsnosti: iz informatike, matematike, fizike, kemije, biologije, hrvatskog jezika, rukometa, poduzetništva, centar izvrsnosti za nove tehnologije te Centar izvrsnosti za komunikaciju, čija je voditeljica – Snježana Pejnović, također prisustvovala konferenciji u Ljubljani.

Centre izvrsnosti u Varaždinskoj županiji trenutno pohađa 890 nadarenih osnovno i srednjoškolaca, a s njima radi 115 mentora. Godišnje se iz županijskog proračuna za Centre izdvaja 2,3 milijuna kuna.

Inače, Europska mreža potpore darovitima osnovana je 2015. godine u Bruxellesu i trenutno ima 19 europskih centara i 350 europskih točaka izvrsnosti u 39 zemalja.