UPISI Navala na gimnazije, zdravstvena i strojarska zanimanja, pekari i limari, gdje ste? Foto: Ilustracija/Srednja strukovna škola Varaždin

UPISI Navala na gimnazije, zdravstvena i strojarska zanimanja, pekari i limari, gdje ste?

IHR/Varaždinske vijesti | 20.7.2020. u 08:10h | Objavljeno u Društvo

Opća i prirodoslovno-matematička gimnazija te zanimanja u području zdravstva i strojarstva ove su godine najpopularniji među osmašima iz Varaždinske županije, dok je najslabiji interes za strukovna zanimanja. Iako je riječ o deficitarnim zanimanjima u kojima su osigurane mjesečne stipendije i do 1.500 kuna, za ta se zanimanja prijavio mali broj učenika.

Stipendije slaba motivacija

- Za pekare, stolare, soboslikare, tapetare, dimnjačare, mesare i staklare imamo po jednog do dva učenika prijavljeno, a upisujemo ih između šestero i osmero. Primjerice, za zanimanje dimnjačara prijavio se samo jedan učenik, kao i za mljekara, program koji smo imali zadnji puta prije deset godina. Riječ je o obrtničkim deficitarnim zanimanjima traženim na tržištu rada, gdje su učenicima osigurane stipendije do 1.500 kuna, a nakon škole siguran posao, no to očito nije dovoljna motivacija za upis u ta zanimanja. Prošla godina nam je ipak bila bolja, a tome je pridonijela nacionalna kampanja koja je ove godine izostala zbog koronavirusa - rekao je Dražen Koščak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Prema trenutnoj situaciji od kraja prošlog tjedna, popunjena je i Strojarska i prometna škola Varaždin. Ipak, ravnatelj te škole Milan Žunar razočaran je što je najmanji interes za limare – JMO, za koje je prijavljeno 13 učenika za šest upisnih mjesta, od kojih pravo upisa ima tek polovica prijavljenih učenika.

- Pozivamo učenike i roditelje da dodatno razmisle u upisu u to zanimanje kojeg jedino ove godine, uz našu školu, nudi i Tehnička škola Karlovac, koja također upisuje šest učenika u taj program. Dakle, u najboljem slučaju za tri godine samo će 12 profesionalnih limara izaći na tržište rada u cijeloj Republici Hrvatskoj. Za upis u to zanimanje potrebna je visoka zdravstvena sposobnost i odgovorno ponašanje, a tijekom školovanja nude se stipendije i učeničke nagrade, a po završetku školovanja siguran i dobro plaćen posao – doznali smo od ravnatelja Žunara koji je zadovoljan interesom osmaša za ostala zanimanja

Najveći interes je za instalatera kućnih instalacija – JMO, gdje je prijavljeno 67 učenika na osam upisnih mjesta, slijedi automehatroničar – JMO, zanimanje za koje je prijavljeno 99 učenika na 16 upisnih mjesta, a odličan interes je i za tehnička zanimanja.

U Srednjoj školi Arboretum Opeka najveći interes je za veterinarskog tehničara, a najslabiji za zanimanje voćar-vinogradar-vinar, a u Srednjoj školi Ludbreg najslabiji je odaziv za zanimanja cvjećar i pekar.

- U tim zanimanjima bit će drugog upisnog roka s napomenom da treba još pričekati zadnji dan prijava jer prema trenutnoj situaciji dosta prijavljenih učenika ispada iz strojarskih zanimanja, gdje su ispod crte – rekao je Josip Zdelar, ravnatelj Srednje škole Ludbreg u kojoj ih je interes za sva ostala zanimanja, posebno u području strojarstva, iznenadio.

- Najpopularnija su zanimanja u području strojarstva i to strojarski računalni tehničar, CNC operater, CNC operater (dualno), strojobravar i tokar – rekao je Zdelar.

Već prvi dan - popunjeni

Iako je svake godine interes za gimnazijske programe velik, ove godine interes osmaša još je više iznenadio.

- Interes za našu školu čak je i porastao. Bili smo puni prvu večer nakon početka prijava, i to s učenicima koji su Prvu gimnaziju Varaždin označavali prvim prioritetom. Ono što nas veseli je visok broj bodova s kojima se učenici prijavljuju u našu školu po svim programima – ustvrdila je.

Navodi kako su svi programi prilično „traženi”, što je svojevrsno iznenađenje.

- Možda malu prevagu nosi prirodoslovno-matematička gimnazija, a iza nje opća gimnazija – istaknula je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Na Drugoj gimnaziji Varaždin interes učenika ove je godine šest puta veći u odnosu na mogućnost upisa.

- Nadamo se da ćemo dobiti što kvalitetnije učenike kojima je zaista Druga gimnazija prvi izbor i prioritet – istaknula je ravnateljica Zdravka Grđan.

Veliki interes ove godine vlada i za upis u Medicinsku školu Varaždin i to za sve smjerove: medicinska sestra/tehničar opće njege, zdravstveno-laboratorijski tehničar, fizioterapeutski tehničar te prirodoslovna gimnazija.

- Vjerojatno jesenskog roka neće biti – rekla je ravnateljica Medicinske škole Mirjana Grabar Kruljac.

Veći interes za upis u sve programe ove godine ima i Elektrostrojarska škola Varaždin.

- Ove godine još je veći interes za sva zanimanja i to za 200 posto više od onoga što možemo upisati, a radi se o prvom izboru – rekao je ravnatelj te škole Igor Kos.

I u Gospodarskoj školi Varaždin iznenađeni su interesom osmaša, posebno za zanimanje ekonomist.

- Interes za to zanimanje nas je malo iznenadio, no veliko zanimanje učenici osmih razreda pokazali su i za hotelijersko-turističke tehničare, kuhare i upravne referente. U ovom trenutku mogla bih upisati više konobara od jednog razreda, kako je planirano – rekla je ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak.

Prijave obrazovnih programa i upisi

 Prijave obrazovnih programa za upis u prve razrede srednjih škola traju do srijede, 22. srpnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja, nakon čega slijede upisi. Dokumente potrebne za upis učenici moraju dostaviti od 27. do 31. srpnja, a ove godine je novost da se oni mogu školama dostaviti i online.

Prijave obrazovnih programa za upis u prve razrede srednjih škola traju do srijede, 22. srpnja, a konačne ljestvice poretka bit će objavljene 25. srpnja, nakon čega slijede upisi.

Dokumente potrebne za upis učenici moraju dostaviti od 27. do 31. srpnja, a ove godine je novost da se oni mogu školama dostaviti i online.