Umjesto hrpe smeća, u vili Oršić učionice i laboratoriji FOI-ja, a u parku učionice na otvorenom Foto: Krešimir Đurić

Umjesto hrpe smeća, u vili Oršić učionice i laboratoriji FOI-ja, a u parku učionice na otvorenom

IHR/Varaždinske vijesti | 29.12.2020. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

Umjesto za održavanje fontana, 600.000 kuna iz proračuna Grada Varaždina u idućoj godini bit će namijenjeno za obnovu fasade Vile Oršić. Ti su novci osigurani zahvaljujući amandmanu HDZ-a Grada Varaždina na proračun za 2021. godinu, kojeg su većinom glasova prihvatili varaždinski gradski vijećnici na sjednici Gradskog vijeća Varaždina u ponedjeljak, 28. prosinca. FOI sa svojih 2900 studenata već godinama ima problem s nedovoljnim prostornim kapacitetima za svoje funkcioniranje, a nakon što su Uprave FOI-ja kontinuirano ukazivale na problem nedovoljnih prostornih kapaciteta, Grad Varaždin je predložio FOI-ju opciju obnove trenutno zapuštene vile Oršić kako bi ju stavio u funkciju. S obzirom na to da se Vila Oršić prostorno i nalazi uz čestice na kojima je planiran projekt Sveučilišni Kampus Varaždin – faza II, ona će postati njegov dio.

Milijuni za obnovu

- Odlukom Gradskog vijeća dobili smo pravo građenja na 30 godina nad vilom Oršić. U zadnjih nekoliko mjeseci pokušavamo iznaći izvore financiranja za njezinu obnovu koja je praktički već započela obnovom krovišta, koje je prokišnjavalo. Zahvaljujući vijećnicima i amandmanu HDZ-a, uspjeli smo doći do 600.000 kuna, koji će biti utrošeni za obnovu fasade – najavila je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja na današnjoj konferenciji za novinare ispred vile Oršić.

Istaknula je kako će trebati između sedam i osam milijuna kuna za uređenje trenutno zapuštene vile u samom središtu Grada, koja je već 15-ak godina zapuštena i propada te se u njoj trenutno nalazi hrpa smeća.

- Za obnovu vile računamo i na 2,5 milijuna kuna od Ministarstva znanosti i obrazovanja, no FOI će uložiti i vlastita, prvenstveno projektna sredstva. Nadamo se da ćemo tijekom sljedećih godinu do godinu i pol dana uspjeti obnoviti ovu vrlo vrijednu vilu Oršić, što će svakako biti i društveni doprinos našeg fakulteta Varaždinu – istaknula je dekanica FOI-ja.

DSC_6246.JPG

U prostorima vile Oršić FOI bit će uređeno pet dvorana za nastavu, laboratorijske dvorane s računalima, a u ove prostore trebao bi se smjestiti i četiri istraživačka laboratorija, kao i nekoliko kabineta za nastavno i nenastavno osoblje.

- U perspektivi razmišljamo i kako urediti ovaj park oko vile Oršić. Postoji inicijativa da se urede učionice na otvorenom, međutim o tome ćemo razmišljati o budućnosti – istaknula je prof. dr. sc. Begičević Ređep.

Predsjednik varaždinskog HDZ-a i saborski zastupnik Damir Habijan rekao je kako je posljednjih 15 godina bilo previše lutanja što se tiče pronalaženja svrhe za ovu lokaciju.

- Mislim da smo napokon pronašli dobro rješenje i da će obnovom ove vile ona udahnuti novi život u sam centar grada. Drago mi je što su i varaždinski vijećnici prihvatili naš amandman te će 600.000 kuna biti potrošeno za obnovu fasade. Imamo i obećanje da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja osigurati 2,5 milijuna kuna za tu svrhu u svom proračunu za iduću godinu. Još čekam pisani odgovor, no nadam se da će se ta sredstva osigurati i usmjeriti upravo na obnovu vile Oršić – rekao je Habijan i priznao kako je njemu osobno vila Oršić, uz vilu Bedeković, najreprezentativniji objekt u Varaždinu koji će se na ovakav način privesti svrsi.

A Sveučilišni kampus?

Iako će FOI obnovom ovog reprezentativnog zdanja u središtu grada doći do prijeko potrebnih prostornih kapaciteta, to još uvijek neće biti dovoljno.

- Jako puno IT tvrtki se otvara u Varaždinu i smatram da zajedničkim snagama trebamo raditi na tome da napokon izgradimo Sveučilišni kampus – faza II kako bi Varaždin postao i ostao studentski grad. Vjerujemo da će i Vlada RH konačno podržati naš projekt koji je započeo još 2012. godine, a za koji smo 2019. godine dobili i građevinsku dozvolu – rekla je dekanica FOI-ja.

I saborski zastupnik Habijan to očekuje, s obzirom da je riječ o projektu od velike važnosti za Varaždin i cijelu Varaždinsku županiju.

- Žao mi je što Vlada 2012. godine nije osigurala financijski okvir i osigurala izgradnju i financiranje studentskih kampusa upravo iz EU fondova i nadam se da će u narednoj omotnici to biti ispravljeno te će se napokon realizirati. Važnost FOI-ja je neupitna s obzirom na broj studenta i činjenicu da svake godine producira kadar koji je u današnje vrijeme lako zapošljiv – rekao je Habijan.