Udarni je skijaški tjedan za Hrvate: Jesu li se zbog skijanja ispraznile učionice varaždinskih škola? Foto: Ilustracija/Pixabay

Udarni je skijaški tjedan za Hrvate: Jesu li se zbog skijanja ispraznile učionice varaždinskih škola?

IHR/Varaždinske vijesti | 9.1.2020. u 09:32h | Objavljeno u Društvo

Početak godine obično je rezerviran za ljubitelje skijanja, pa su se i ove godine mnogi Hrvati, ali i Varaždinci uputili na skijališta u Sloveniju, Austriju, Italiju i Francusku. Prema nekim procjenama, na skijalištima se ovog udarnog skijaškog tjedna očekuje preko 100.000 Hrvata, a gužve na granicama 5. i 6. siječnja pokazale su kako ljubitelji skijanja nisu otkazivali svoje aranžmane iako je počela nastava u školama u drugom polugodištu.

Radi se o preuveličavanju

Iako bi za Varaždinsku županiju i bez nadoknade nastave zbog štrajka ovaj tjedan bio radni, jer učenici iz naše Županije trebali su imati predah od školskih obaveza krajem veljače, u nekim županijama učenici su trebali uživati u još jednom tjednu zimskog odmora. No, nadoknada nastave zbog štrajka izmijenila je kalendar školske godine u školama u cijeloj Hrvatskoj, pa su iz škola krajem prošle godine poručivali kako oni učenici, čiji su roditelji uplatili skijanje u trećem tjednu zimskih praznika, neće imati problema oko odobrenja.

Uoči samog početka udarnog skijaškog tjedna za Hrvate ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će zapravo vrlo mali broj učenika prvi tjedan nastave u drugom polugodištu izostati s nastave zbog skijanja te je riječ o preuveličavanju.

- Što se informacija koje dobivamo iz škola tiče, vrlo mali broj učenika zapravo će izostati i taj postotak je ispod dva posto. To je jedna tema koju mi preuveličavamo u Hrvatskoj – izjavila je ministrica za Jutarnji list.
Da se zbog skijanja učionice u školama Varaždinske županije nisu ispraznile potvrdili su nam i ravnatelji pojedinih varaždinskih osnovnih i srednjih škola.

Na I. OŠ Varaždin nitko nije zatražio slobodan tjedan zbog odlaska na skijanje, potvrdila nam je ravnateljica te varaždinske škole Karmen Hans Jalšovec, a slično je i u varaždinskim gimnazijama, u kojima je svega nekoliko učenika prošli tjedan izostalo s nastave zbog skijanja.

Nekoliko izostanaka

- U Prvoj gimnaziji imali smo svega nekoliko zamolbi za izostanak od strane roditelja , ali to je na razini prošle godine – potvrdila nam je ravnateljica Janja Banić. Isto i u Drugoj varaždinskoj gimnaziji.

- Imali smo svega nekoliko zamolbi roditelja za opravdanjem izostanaka učenika prvi tjedan nastave u drugom polugodištu zbog odlaska na skijanje ili neki drugi oblik putovanja. To je uobičajena situacija kao i svake godine i tu nema nikakvih problema. Učenici su savjesni te se taj zaostatak brzo nadoknadi – poručila je ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan.