U ponedjeljak počinje nastava, što je s produženim boravkom za učenike nižih razreda? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

U ponedjeljak počinje nastava, što je s produženim boravkom za učenike nižih razreda?

IHR/Varaždinske vijesti | 15.1.2021. u 19:33h | Objavljeno u Društvo

Nakon zimskih praznika, koji su trajali tjedan dana duže, u ponedjeljak 18. siječnja počinje nastava za učenike iz osnovnih škola Varaždina i Varaždinske županije. Temeljem Zaključka Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, preporuka Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije te stava Ministarstva znanosti i obrazovanja, u školske klupe vraćaju se učenici nižih razreda osnovnih škola, ali i maturanti. Svi ostali do 29. siječnja nastavu imaju prema modelu C - na daljinu.

Neke škole, poput III., IV. OŠ Varaždin, OŠ Sračinec, OŠ Cestica, OŠ Petrijanec već su objavile na svojim internet stranicama način odvijanja nastave u školama.

- Za učenike od prvog do četvrtog razreda redovna nastava i produženi boravak počinju u ponedjeljak, 18. siječnja, a autobusi voze prema ustaljenom rasporedu. Učenici koji prate nastavu na daljinu obavezni su svakodnevno biti prisutni u virtualnim učionicama gdje će se nastava odvijati u realnom vremenu, prema rasporedu. Oni koji iz bilo kojeg razloga ne mogu pratiti nastavu, dužni su obavijestiti razrednike, a roditelji opravdati izostanak - objavljeno je na internet stranicama OŠ Petrijanec.

Prvog dana nastave u drugom polugodištu počinje i provođenje produženog boravka u školama za učenike nižih razreda osnovnih škola. Iz Varaždinske županije poručuju kako će produženi boravak biti organiziran za učenike svih nižih razreda u školama u kojima za to postoji potreba. Nastava produženog boravka bit će organizirana i u varaždinskim osnovnim školama, ali samo za učenike prvih i drugih razreda, kao što je to bilo i u prvom polugodištu.

- Zaključkom gradonačelnika o provođenju Programa produženog boravka učenika u osnovnim školama od 4. rujna 2020. godine i slijedom epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, a temeljem Modela preporuka za rad u uvjetima povezanim s COVID-19 koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja te u skladu s Uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. objavljenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u osnovnim školama na području Grada Varaždina provodi se program produženog boravka od početka školske godine 2020./2021. samo za učenike prvih i drugih razreda osnovne škole. U Program produženog boravka mogu se uključiti učenici prvih i drugih razreda tijekom cijele školske godine, odnosno i u drugom polugodištu – izvijestili su iz Grada Varaždina.

U ponedjeljak, 18. siječnja nastava počinje i za srednjoškolce, no u školske klupe sjest će samo učenici završnih razreda. Neke škole su objavile detaljne upute s rasporedima za svoje maturante, a među njima je Druga gimnazija Varaždin.

- Učenici prvih, drugih i trećih razreda od 18. siječnja nastavu imaju prema modelu C (online nastava), a učenici četvrtih razreda prema modelu A (nastava u školama). Nastava će se održavati prema rasporedu za jednu smjenu (jutarnja smjena) za sve razredne odjele. Nastavni sat traje 45 minuta, a svi učenici četvrtih razreda u školu će ulaziti na glavni ulaz gdje će svakom učeniku biti izmjerena temperatura. Obavezno je i nošenje maski u svim prostorijama škole. Svi učenici putnici četvrtih razreda u ponedjeljak 18. siječnja mogu podići potvrde za prijevoz u učeničkoj referadi - objavila je na svojim internet stranicama Druga gimnazija Varaždin.