U Osnovnoj školi Vidovec obilježen Dan kravate kao izvorno hrvatskog proizvoda

MGA/VV | 23.10.2019. u 14:50h | Objavljeno u Društvo

Od 18. listopada 2003. godine obilježava se Dan kravate. Tada je u Puli izvedena autorska instalacija Marijana Bušića Kravata oko Arene, koju su prikazivale i neke svjetske televizijske postaje i na taj način vidjelo ju je više od milijardu ljudi. Hrvatski sabor, 17. listopada 2008. godine, iskazao je kravati posebnu počast proglasivši Dan kravate koji se obilježava 18. listopada. Od tada se Dan kravate i službeno slavi u Hrvatskoj.

Učenici i učitelji OŠ Vidovec uključili su se 18. listopada u obilježavanje Dana kravate. Neki su učenici sami izraditi i oslikali svoje kravate te postati dizajneri na jedan dan. Kravata se smatra izvorno hrvatskim proizvodom. Raširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa u njihov jezik dolazi pod nazivom cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima.

- Dan kravate poziva na univerzalnost, zajedništvo i povezivanje, ali i na susret i komunikaciju, podsjećajući pritom na prava, odgovornost i obveze. Širenje poruka koje kravata sažima dokaz je prihvaćanja povijesti te spremnosti na nove izazove u budućnosti - ističe profesorica vidovečke škole Sanja Biškup.

Označeno u