U Njemačkoj izrađivali rekete za stolni tenis i otkrivali matematičke fenomene Foto: OŠ Vidovec

U Njemačkoj izrađivali rekete za stolni tenis i otkrivali matematičke fenomene

IHR/Varaždinske vijesti | 29.12.2019. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Vidovec sudjeluje u Erasmus+ projektu “Bildungssysteme in Europa – Obrazovni sistemi u Europi“ kojem je nositelj Europaschule Gladenbach iz Njemačke. Uz OŠ Vidovec, partneri na projektu su Ozel Antalya Bahcesehir Anadolu Lisesi Antalija iz Turske, GTEMS Anton-Sattler-Gasse, Beč iz Austrije, Experimentelles Gymnasium der Universität Mazedonien, Thessaloniki iz Grčke teThe American College of Sofiaiz Bugarske.Učenici OŠ Vidovec, Elizabeta Zavrtnik, Erika Ćurić, Lorena Tkalčec, Tena Kocijan, Lana Tomiša i Petar Mešnjak, zajedno s učiteljicama njemačkog jezika OŠ Vidovec Petrom Fadiga i Leom Lesar-Dolenc, u sklopu projekta boravili su u Njemačkoj početkom prošlog mjeseca. Učenici su bili smješteni kod obitelji učenika koji pohađaju Europaschule Gladenbach iz Njemačke, koja je bila domaćin.

Tijekom svog posjeta učenici su bili u školi domaćina te su učenici iz Gladenbacha i Vidovca održali prezentacije na temu “Dječji vrtić”. Izrađivali su i rekete za stolni tenis te se bavili kuhanjem. Sudjelovali su u sportskim aktivnostima, dok su nastavnici imali radnu sjednicu vezanu uz daljnju organizaciju aktivnosti u sklopu projekta. Uz Europaschule Gladenbach, učenici su posjetili i Srednju strukovnu školu Theodor-Litt u Gießenu. U pratnji ravnatelja razgledali su školu te upoznali obrazovne programe.

IMG-679e5ae336da149616313c1a1134bd4f-V.jpg

Osim upoznavanja programa i načina rada u školama, bilo je vremena i za upoznavanje s kulturno-povijesnim znamenitostima. Tako su posjetili Muzej Grimm Welt i Bergpark Wilhelmshöhe u Kasselu, a u Frankfurtu su razgledali Senckenberg Naturmuseum i crkvu sv. Paula.

U Gießenu su bili u Mathematikumu (muzeju matematike), gdje su se upoznali i otkrili najrazličitije matematičke fenomene.

Tijekom boravka u Gladenbachu učenici iz Vidovca su se upoznali i s bogatom folklornim baštinom Njemačke.  Kući su se vratili bogatiji s novim znanjima, poznanstvima i uspomenama te se unaprijed vesele dolasku svojih novih kolega u Hrvatsku u veljači iduće, 2020. godine.

Označeno u