Studentica Sveučilišta Sjever Martina Stipan osmislila novi koncept virtualne izložbe "AR exhibit" Foto: Sveučilište Sjever

Studentica Sveučilišta Sjever Martina Stipan osmislila novi koncept virtualne izložbe "AR exhibit"

Varaždinske vijesti | 23.4.2020. u 18:24h | Objavljeno u Društvo

Studentica diplomskog studija Multimedija na Sveučilištu Sjever Martina Stipan autorica je prve virtualne izložbe "AR Exhibit" s parallax tehnologijom. Implementacijom digitalnih alata za stvaranje umjetničkih djela studentica je, naime, kreirala izložbu proširene stvarnosti u kojoj su 2D digitalna umjetnička djela oživjela u 3D svijetu, a promatrač dobiva uvid u svijet mašte i pogled u "prozor" 2D umjetničkih radova.

Upravo potaknuta idejom nove tehnologije proširene stvarnosti (eng. Augmented Reality, AR) koja na važnosti sve više dobiva upravo u ovom specifičnom vremenu u kojem živimo, ideja i cilj ovakve vrste izložbe proširene stvarnosti jest pokazati kako naše vizije mogu zaživjeti u stvarnom okruženju, ali i pokazati prednosti tehnologije te njezinu primjenu u potpuno novom načinu i okruženju. Autorica izložbe, studentica Martina Stipan, ističe kako su njezina djela uglavnom digitalna, a glavni predmet su pejzaži.

sveuciliste_sjever_martina_stipan_izlozba_2.jpg

- Digitalnom umjetnošću počela sam se baviti kao hobijem 2010. godine i trenutno imam više od 200 digitalnih umjetničkih djela. Područje mog zanimanja su grafički dizajn, digitalna umjetnost, video, animacija, 3D i fotografija - svi elementi koji su sastavni dio mog studija Multimedija na Sveučilištu Sjever - ističe Martina Stipan.

Interaktivna izložba iz udobnosti vlastitog doma

Izložba je prvotno nastala kao suradnja autorice i DD3D studija u Varaždinu koji se bavi 3D vizualizacijama. Prvo javno predstavljanje ove izložbe bilo je održano na drugom izdanju 3D & design meetup-u; stručnom skupu čiji je naglasak na praćenju novih tehnologija u 3D računalnoj grafici i dizajnu, a koji se održao u organizaciji Sveučilišta Sjever. Nakon ovog izlaganja, izložba je predstavljena i na osmom izdanju MOP festivala u Varaždinu, također u suorganizaciji Sveučilišta Sjever.

Digitalnu AR izložbu sada možete pogledati iz udobnosti vlastitog doma preko sljedećeg linka: https://ar-exhibit.dd3d-studio.com/. Aplikacija je dostupna za Android i iOS platformu, a radi na principu prepoznavanja "targeta" na temelju kontrastnih dijelova umjetničkih djela, a iznad svega prikazuje 3D projekciju umjetničkih djela.

sveuciliste_sjever_martina_stipan_izlozba_3.jpg

- Upravo studij Multimedija daje znanja potrebna za realizaciju ovakvih i sličnih projekata i iznimno smo ponosni na naše studente kad svoje stečeno znanje na studiju primjene i pokažu u praksi, kao što je i ovaj projekt naše studentice Martine - ističe doc.dr.sc. Andrija Bernik, nositelj kolegija Virtualna i proširena stvarnost diplomskog studija Multimedije, dodajući kako su ovakvi radovi iznimno vrijedni jer prikazuju mogućnosti suvremene tehnologije, ali i nadahnjuju korisnike AR aplikacije za stvaranjem novih sadržaja te proširuju percepciju što 2D slika može biti.

Uprava i nastavnici Sveučilišta Sjever čestitaju studentici Martini Stipan na ovom iznimnom radu, a sve zainteresirane, koji žele produbiti svoje znanje upravo u područjima kojima se i Martina bavi, pozivaju da se prijave na preddiplomski studij Multimedija, oblikovanje i primjena na Sveučilištu Sjever putem stranice www.postani-student.hr.

sveuciliste_sjever_martina_stipan_izlozba_1.jpg