Što je s kurikularnom reformom, maturom i zašto nije radila internetska stranica Škole za život? Foto: Ilustracija

Što je s kurikularnom reformom, maturom i zašto nije radila internetska stranica Škole za život?

IHR/Varaždinske vijesti | 1.2.2021. u 17:07h | Objavljeno u Društvo

Zašto nije radila internetska stranica Škole za život, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs je danas u Varaždinu,nakon sastanka s varaždinskim županom i suradnicima rekao da – nema pojma.

- To se dogodilo preko vikenda i ta stranica sad funkcionira, a tko je to provjeravao tijekom vikenda to ne znam - rekao je ministar.

Na pitanje novinara je li točno da nisu plaćene neke obaveze od strane Ministarstva, kako što to tvrde u tvrtki koja obavlja održavanje stranice, ministar tvrdi da je sve plaćeno.

- Ministarstvo je platilo po ugovoru sve, kako je tvrtka potpisala s Ministarstvom. Sve obveze su izvršene - rekao je Fuchs.

Da stranica ne radi na svojim Facebook stranicama objavila je bivša ministrica Blaženka Divjak.

- Ugašena mrežna stranica www.skolazazivot.hr. Oni koji ne znaju graditi, u rušenju su dobri. Mrežna stranica Škole za život napravljena je uz financiranje iz EU fondova (ESF) i sadrži brojne resurse od novih kurikuluma, webinara za edukacije, tisuće online videolekcija za sve predmete, primjere kako učiti online uz opise alata, materijale za edukaciju nastavnika, dokumente o vrednovanju Škole za život itd. Dostupna je bila u hrvatskoj i engleskoj inačici. Zašto je Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo da treba ugasiti mrežnu stranicu? Novac? Teško, jer je financiranje osigurano iz EU fondova kako za izradu tako i za održavanje (ESF projekti CKR I i CKR II). Neznanje? Budući da projekt preko kojeg je izrađena još traje, postoji obaveza da se mrežna stranica drži još barem pet godina. Nemar? Brisanje svega što bi ukazivalo na to da se radilo? - objavila je bivša ministrica znanosti i obrazovanja jučer na svojem Facebook profilu.

Na pitanje provodi li se i dalje kurikularna reforma, ministar Fuchs je rekao da se radi.

- Radi se i na nizu elemenata i dokumenata koji dosad nisu bili dostupni. Mentori su se vratili u učionice jer postoji toliko materijala koji je snimljen i dostupan za održavanje online nastave - rekao je Fuchs.

Osvrnuo se i na državnu maturu, odnosno gradivo koje će biti obuhvaćeno.

- Na ispitima državne mature neće biti pitanja koja se odnose na gradivo koje nije obrađeno u školama – rekao je.