Reklame jake, ali odaziv učenika ne: malo prijava za stolare, mesare i pekare, farmaceuti "in" Foto: ilustracija

Reklame jake, ali odaziv učenika ne: malo prijava za stolare, mesare i pekare, farmaceuti "in"

IHR/Varaždinske vijesti | 1.7.2019. u 08:29h | Objavljeno u Društvo

Iako su ovogodišnji upisi u prve razrede srednjih škola u znaku jake reklamne kampanje na nacionalnoj razini za strukovna zanimanja, za stolare, tapetare, soboslikare, pekare, mesare, krojače i galanteriste u Srednjoj strukovnoj školi prvog dana prijava, u srijedu 26. lipnja, nije bilo puno prijava.

- Kao i ranijih godina, veliki interes je za frizere, kozmetičare, likovnu umjetnost i dizajn te tehničare za zaštitu osoba i imovine, program koji provodimo jedini u Hrvatskoj. Interes za strukovna zanimanja nije bio baš velik. Za obrtnička zanimanja, primjerice mesare i pekare, djeca se teško odlučuju unatoč stipendijama, nagradama i sigurnom zaposlenju nakon škole. Problem je što ljudi i dalje vjeruju da su to teška fizička zanimanja, no moram reći da se puno toga promijenilo. Uz sve to, mesari imaju dobre plaće – tvrdi Martina Kapljić, članica upisnog povjerenstva u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin.

U toj školi vjeruju da će se do 10. srpnja, do kad traju prijave srednjoškolskih programa, puno toga promijeniti te će se popuniti slobodna mjesta u prvim razredima obrtničkih zanimanja.  O popunjavanju slobodnih mjesta u prvim razredima neće morati razmišljati u Medicinskoj školi Varaždin, koja je prvi dan bila zatrpana prijavama uenika.

- Za sve programe je već prvog dana prijava vladalo veliko zanimanje osmaša, a najviše za farmaceutske tehničare, gdje je u dva dana zaprimljeno 350 prijava, a upisujemo svega jedan razred s 24 učenika. Odličan je ineteres i za prirodoslovnu gimnaziju, progam koji je uveden nakon što je ukinuta zdravstvena gimnazija - rekla je ravnateljica te škole Mirjana Grabar Kruljac.

Podsjećamo, konačne ljestvice poretka škole su dužne objaviti 13. srpnja, nakon čega slijede upisi.