Rad Adama Harrane iz OŠ Petar Zrinski iz Jalžabeta među najboljima

| 28.10.2020. u 19:29h | Objavljeno u Društvo

Naklada Ljevak iz Zagreba i ove je godine organizirala 15. izdanje literarnog natječaja „Odjeci“ koji je zamišljen kao festival dječjega književnog stvaralaštva. Glavni ciljevi projekta su privući, educirati i zadržati čitateljsku publiku, približiti im knjigu i motivirati ih na razvijanje čitateljskih navika još u prvim susretima s knjigama.

Nagrađuju se najbolji literarni radovi učenika od 5. do 8. razreda napisani na satu hrvatskoga jezika ili u literarnoj grupi ove školske godine. Kao član Školske družine „Suhodol“, na ovogodišnjim Odjecima sudjelovao je i učenik Osnovne škole Petar Zrinski u Jalžabetu, Adam Harrane. Mentor učenika je prof. Milivoj Dretar.

U konkurenciji više pristiglih radova, Adamov tekst „Moji afrički korijeni“ proglašen je najboljim literarnim radom s područja Varaždinske županije...

Rad je izvorno bio namijenjen za smotru literarnog izričaja LiDraNa, no kad je lokalno povjerenstvo rad odbilo, poslali smo ga na Odjeke. Povjerenstvo Naklade Ljevak prepoznalo je vrijednost Adamovog rada te će ga uvrstiti u ovogodišnji zbornik. Seobe, putovanja, stvaranje prijateljstva sa strancima, želja za istraživanjem, globalne su teme.

Priča „Moji afrički korijeni“ vodi nas u daleki Maroko odakle je stigao Adamov otac. Prilikom više posjeta toj afričkoj državi, uspio je uočiti sličnosti i različitosti između tih dviju, na prvi pogled, različitih država. Gdje se bolje živi, kakva je hrana, što Marokanci misle o Hrvatskoj i Hrvatima i obrnuto, ovaj rad ima narativ koji zainteresira svakog čitatelja. Čestitke za Adama i veselimo se novim radovima.