Projekt Šafran: Topličanci zasukali rukave, zasadili šafrane pa učili o opasnosti diskriminacije Foto: OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića,Varaždinske Toplice

Projekt Šafran: Topličanci zasukali rukave, zasadili šafrane pa učili o opasnosti diskriminacije

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.10.2017. u 14:52h | Objavljeno u Društvo

I ove godine učenici topličke škole Antuna i Ivana Kukuljevića sudjeluju u projektu Šafran. Projekt je započeo sadnjom lukovica šafrana u najljepšem kutku školskog prostora – Ružičnjaku.

Projekt Šafran (The Crocus Project) zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije, pod programom „Europe for citizens“ u suradnji sa Irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i Spomen područje Jasenovac koje je školi poslalo lukovice šafrana.

Cilj planirane radionice je podizanje svijesti učenika o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Također je planirano obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i sprječavanja zločina protiv čovječnosti koji se obilježava 27. siječnja.

Projekt će se nastaviti kroz izradu plakata, izložbe i predavanja u predvorju škole. U planu je i uključivanje u internetski forum Online Crocus Club. Na forumu sudionici projekta diljem svijeta razmjenjuju svoja iskustava u vezi s projektom.

Učenici Povijesne grupe vrijedno su radili navozeći zemlju i oblikujući povišeni humak. Učenicima je, osim učitelja povijesti, pomogao i spremač Branko, stručnjak za vrtlarstvo, dajući savjete za sadnju, alat te pomno odabirući rastresitu zemlju i mjesto sadnje lukovica.