Zašto se otegnula energetska obnova V. OŠ Varaždin, zbog greške u sustavu eFondovi ili krivo upisanih podataka? Foto: Arhiva VV

Zašto se otegnula energetska obnova V. OŠ Varaždin, zbog greške u sustavu eFondovi ili krivo upisanih podataka?

IHR/Varaždinske vijesti | 11.11.2019. u 17:07h | Objavljeno u Društvo

Gotovo godina dana bit će izgubljena od trenutka kada je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dao „zeleno svijetlo“ Gradu Varaždinu za sufinanciranje projekta energetske obnove V. OŠ Varaždin do raspisivanja javne nabave za izvođenje radova na toj školi. Raspisivanje javne nabave za projekt vrijedan 12.226.814,93 kune, od čega je osigurano 6.204.585,34 kune bespovratnih sredstava najavljeno je za početak prosinca, pa bi radovi u najboljem slučaju na toj školi mogli početi u proljeće.

Problemi s eFondom

Zašto je izgubljena gotovo cijela godina i gdje je zapelo raspravljalo se i na Vijeću roditelja koje je održano početkom listopada u toj školi, a na kojem je bio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok. Roditeljima je, kako smo doznali, rečeno da projekt kasni radi greške Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je alocirao više od predviđenog iznosa sredstava pa je trebalo ponoviti i „popeglati“ prijavu i dogovoriti se tko će snositi preostali sporni trošak. Zbog toga je Grad morao još jednom dostaviti dokumentaciju, odnosno prijavu, što su nam potvrdili i u Gradu Varaždinu.
- To je točna informacija, odluku o financiranju projekta smo dobili 28. siječnja, a potpisane ugovore 9. rujna – izvijestili su.
Da projekt koče administrativne zavrzlame upozorio je gradonačelnik i u svom Izvješću o radu za razdoblje od siječnja do lipnja ove godine u kojem piše da je Ugovor trebao biti potpisan u veljači i to u roku 45 dana od dana donošenja Odluke o sufinanciranju, koju je Grad zaprimio 28. siječnja. No umjesto toga Fond je 22. svibnja Gradu uputio dopis u kojem ga obavještava da je u predviđenom postupku ugovaranja ustanovljeno postojanje tehničke nemogućnosti unošenja Ugovora u sustav eFondovi i time njegova priprema za potpisivanje te da su u tijeku radnje kojima se prepoznate poteškoće nastoje ukloniti. Mjesec dana kasnije, 27. lipnja, Grad je uputio predsjedniku Vlade, Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu regionalnog razvoja fondova EU te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dopis u kojem hitno traži rješavanje tehničkih nemogućnosti te potpisivanje Ugovora, koji je na kraju potpisan krajem srpnja, dok je u Grad stigao početkom rujna.
Dok Grad prebacuje krivicu na Fond, odnosno sustav eFondovi, iz Fonda su izvijestili kako je problem nastao zbog pogrešnog unosa podataka.
- Tijekom prijave projekta korisnik je prilikom unosa podataka u sustav eFondovi odabrao pogrešnu kategoriju sufinanciranja u odnosu na propise koji reguliraju indeks razvijenosti jedinica područne (regionalne) samouprave, a koje utječu na ukupni intenzitet iznosa bespovratnih sredstava iz EU fondova po pojedinačnom projektnom prijedlogu. Navedeno postupanje korisnika u sustavu eFondovi usklađeno je s Uputom Ministarstva regionalnog razvoja i fonda EU te s važećom regulativom u vrijeme objave poziva, nakon čega je s Prijaviteljem sklopljen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava – izvijestili su iz Fonda.

Hoće li zbog radova biti uvedena dvosmjenska nastava i što je s energetskom obnovom II. OŠ Varaždin pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...