OŠ Veliki Bukovec: od uspješnih e-Twinning projekata do uspjeha na Hippu

Osnovna škola Veliki Bukovec, na kojoj je baš završena energetska obnova uskoro će potpisati novi ugovor o rekonstrukciji postojećih školskih objekata, zgrade i dvorane, a što će biti baš lijepi poklon za Dan škole i 50 rođendan od useljenja koji škola ove godine slavi. Tako će 254 učenika i 48 djelatnika imati uvjete rada u jednoj smjeni. Dobit će veću sportsku dvoranu, kuhinju i blagovaonicu, učionice koje im nedostaju, garderobni prostor i zbornicu za učitelje.

”Razgibaj se” i “Vidim te i pozdravljam”

- Nastava je u ovoj zgradi započela 1969. godine, a do tada se izvodila u dvorcu Draškovićevih. Projekt rekonstrukcije školske zgrade financira Varaždinska županija u vrijednosti većoj od 12 milijuna kuna te se veselimo završetku projekta koji bi trebao biti do 2021. Tada će nastava napokon biti u jednoj smjeni - kaže ravnateljica škole Željka Marković Bilić.
Osim radova na rekonstrukciji škole, u planu za ovu školsku godinu, OŠ Veliki Bukovec ima nekoliko školskih i e-Twinning projekata.

- Za otprilike mjesec i pol dana završava europski projekt naziva „Od 3 do 300“ pa su nam za Dan škole gostovali učitelji i učenici iz partnerskih škola Osnovne škole Dr. Ivana Novaka iz Macinca i OŠ Andrije Palmovića iz Rasinja. Učenici su pričali priče koje su nastale na izvannastavnoj aktivnosti Književna stvaraonica, educirali su se u radionica o pripovijedanju, družili se na Knjižničarskoj grupi i Jezičnom klubu. Općina nam je poklonila predstavu kazališne družine Pinklec „Kako je Ješko pobijedio prehladu“, a priredbom je prenijeta zahvala svim uzvanicima i partnerima s kojima škola surađuje, posebno općinama Mali i Veliki Bukovec koje nas u svemu podržavaju - rekla je ravnateljica Marković Bilić.

Škola ima u planu dva školska projekta, jedan je naziva “Razgibaj se” u kojem učenike potiču na tjelesne aktivnosti pa će se tijekom školske godine održavati razni turniri u brojnim sportovima. Drugi je projekt “Vidim te i pozdravljam” u sklopu kojeg potiču učenike na lijepo ponašanje i toleranciju. Tim povodom će obilježiti Svjetski dan ljubaznosti biranjem najljubaznijeg učenika škole te Svjetski dan komplimenata i održati turnir u igranju društvene igre “Čovječe ne ljuti se” čime se učenike želi podučiti kako prihvatiti i nositi se s porazom, kakav treba biti navijački bonton, ali i kako reagirati kod uspjeha.

Škola je nagrađena titulom e-Twinning škole 2019.-2020., a na tim projektima intenzivno radi knjižničarka Marinka Mlinarić.
- Već smo dulji niz godina uključeni u razne e-Twinning projekte s posebnim naglaskom na čitanje i razvijanje čitalačke pismenosti. Tako sudjelujemo u nizu radionica, kvizova kao što su Čitanjem do zvijezda, Čitanje naglas, recitiranje i čitanje poezije, naš tradicionalni projekt je i međuškolski kviz učenika 4. razreda s učenicima 4. razreda iz OŠ Sveti Đurđ.

Nastojimo učenike uključiti u projekte gdje se potiče i radi na čitanju i na kreativnom stvaralaštvu bilo preko upotrebe digitalnih alata, ali i različitih ručnih stvaralačkih aktivnosti - objašnjava knjižničarka Marinka, dodajući da je ove godine njihov projekt „Nespojivo? Spojivo!“, kojim se spojila knjiga s informatikom, prihvaćen za predstavljanje u Šibeniku na CARNet-ovoj korisničkoj konferenciji CUC 2019.

Na Hippu 5. na svijetu

Najveći uspjeh prošle školske godine škola je ostvarila na svjetskom Hippo natjecanju iz poznavanja engleskog jezika u Veneciji na kojem je osmašica Magdalena Jantolek u svojoj kategoriji bila 5. u svijetu.
- Sudjelovalo oko 40 zemalja i bilo je preko 35.000 natjecatelja. Već treću godinu sudjelujemo na tom natjecanju i ovo nam je najveći uspjeh. Natjecanje provjerava usvojenost jezičnih vještina, čitanje s razumijevanjem, slušanje s razumijevanjem, pisanje i na kraju na svjetskoj razini se provjera sposobnosti govorenja, međusobna komunikacija, govorenje o poznatim temama - objašnjava Stela Pavetić, profesorica engleskog jezika koju je Ministarstvo obrazovanja, zajedno s 510 djelatnika u obrazovanju, nagradilo za uspješni rad s učenicima.

Valja istaknuti i učenike Sašu Sačera iz 4.b razreda i Ivu Osivnik učenicu 6.b razreda koji su dobili poticajne nagrade na natjecanju „Moja prva slikovnica“ u organizaciji udruge KAlibra. Oni su u sklopu europskog projekta „Od 3 do 300“ izradili slikovnice. Sašina slikovnica “Duga pčela Anđa” govori o prilagodbi jedne neobične pčele i problemima na koje je nailazila tijekom svog sazrijevanja, dok Ivina slikovnica „Krilati pas“ naglasak stavlja na prihvaćanje različitosti i upornost u ostvarivanju svojih ciljeva.

- Djela su nastala u sklopu izvannastavne aktivnosti Književna stvaraonica razredne nastave i predmetne nastave na kojoj smo učenike poučavali kako stvoriti i na zanimljiv način prezentirati i ispripovijedati priču - kaže Gordana Kovaček, učiteljica razredne nastave koja je mentorirala Sašu i vodila ovu izvannastavnu aktivnost za učenike razredne nastave. Mentorica Ivi Osivnik bila je Maja Matijašec, voditeljica Književne stvaraonice za učenike predmetne nastave.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.