OŠ ŠEMOVEC: Ugostili mlade šahiste i ponosni na Županovu nagradu

| 12.3.2018. u 20:33h | Objavljeno u Društvo

Da su učenici Osnovne škole Šemovec svestrani i ostvaruju brojne uspjehe na raznim natjecanjima dokazuju rezultati županijskog prvenstva u šahu pa su ponosi na svoju zlatnu šahisticu, ali i Županovu nagradu za radijsku emisiju.

- Ove nam je školske godina pripala čast biti domaćinom trećeg po redu PUŽ-a, odnosno, šahovskog natjecanja koje je okupilo stotinjak učenika Varaždinske županije - navodi ravnateljica Marina Hižak, dodajući da su se ove školske godine prvi puta prijavili na natjecanje Pojedinačnog učeničkog županijskog prvenstva u šahu i odmah ostvarili zavidne rezultate.

ah.jpg

Naime, na natjecanju koje se održalo u Varaždinskim Toplicama su učenici Antonio Kranjčec, Patrik Sakač, Mateo Kranjčec, Lana Skupnjak, Sven Ceferin, Dino Foder, Roko Novak i Katja Žganec s ponosom predstavljali svoju školu te je učenica drugog razreda Katja Žganec osvojila zlatnu medalju kao najbolja djevojčica turnira u konkurenciji nižih razreda.

Upravo im je to zlato omogućilo da postanu domaćini trećeg PUŽ-a na kojem je isto boje njihove škole branila mnogobrojna ekipa. U kategoriji viših razreda nastupili su Antonio Kranjčec, Patrik Sakač i Marko Vrbančić. Svoja su šahovska znanja u kategoriji nižih razreda pokazali Dino Foder, Mihael Skupnjak, David Skupnjak, Lana Skupnjak, Sven Ceferin, Katja Žganec, Branko Bogdan, India Butek i Roko Novak. Dobro raspoloženi učenici promišljenim potezima sakupljali su bodove i tako došli do pobjeda i pripadajućih medalja dok je Katja Žganec ovog puta osvojila srebro te se polako priprema za četvrti PUŽ u Druškovcu, 9. ožujka.

- Tek smo krenuli na ta šahovska natjecanja i odmah smo došli do zlata - ponosno je ukazala ravnateljica škole Hižak, dodajući da ih ove školske godine čeka još nekoliko turnira u dvije konkurencije, odnosno za niži i viši razredi.

S druge strane, nakon uspjeha na međuopćinskoj smotri učenici OŠ Šemovec zajedno su sa svojim mentoricama sudjelovali i na Županijskoj smotri „LiDraNo 2018.“ te ostvarili zapažene rezultate. U novinarskome je izrazu OŠ Šemovec predstavljao učenik Luka Božak s putopisom “Igrane – pradomovina kralja Arthura” kojem je mentorica bila učiteljica Valentina Barulek Boltižar. U radijskome su izrazu školu predstavljali Fran Težak i Simon Barbir s emisijom “Bila jednom jedna…” koja je predložena za državnu razinu i ujedno je dobitnica Županove nagrade. Njihova ponosna mentorica je učiteljica Maja Vitković.

IMG-1c6319e202f2f291403ba785202cf354-V.jpg

Sljedeći dan smotra „LiDraNo“ za dramsko-scenski izraz održana je u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu. Školu je predstavljala Lana Domislović s monologom ”Manekenka” koju je uvježbala učiteljica Maja Vitković. Iako se nije plasirala na državnu razinu, učenica je dobila velike pohvale i rečeno joj je da ju s veseljem očekuju iduće školske godine.

Osim ostvarenih zavidnih rezultata na raznim natjecanjima učenicima OŠ Šemovec u sklopu nastave organiziraju se poučne radionice, a jedna od njih održala se u siječnju kada su učenici učili o ruskom jeziku i pismu. Radionicu je vodio pedagog Branimir Vincek uz pomoć učiteljice Dijane Petek. Učilo se o ruskoj umjetnosti, novcu, graditeljstvu. Učenici su se naučili predstavljati na ruskom jeziku, pisali su svoja imena na ćirilici. Saznali su što su to „matrjoške“, odnosno babuške koje su kasnije oslikali, igrali podne križaljke na temu Rusije i brojne druge zanimljivosti.

boravak_rusija.jpg

S druge strane, u suradnji s ravnateljicom Marinom Hižak održana je zimska radionica malih boravkaša. Od materijala koji je pripremila voditeljica Dijana Petek učenici su napravili snjegoviće i ukrasili svoj pano ukrasima koje su pravili od kaširanog materijala, ukrasnih salveta i slično. Učenici su bili podijeljeni u dva tima, jedan je vodila učiteljica koja radi u produženom boravku Dijana Petek, a drugi ravnateljica Marina Hižak. Kako kažu u školi, zadatak svakog tima bio je otići u „trgovinu“ i „kupiti“ najviše šest stvari koje smatraju da će im biti potrebne za izgradnju snjegovića. Timovi su natjecateljski duh pretvorili u međusobnu suradnju i pomoć. Svaki tim se veoma potrudio u izradi snjegovića te je bilo nemoguće odrediti pobjednika.

boravak_bozic.jpg

Značajno i poučno putovanje učenici su iskusili izletom na Psunj pa su mali planinari OŠ Šemovec s voditeljicom Marijom Vugrinec otkrivali i uvjerili se u ljepote koje Psunj nudi. Nakon prohodana četiri sata napokon su stigli do planinarskog doma gdje su odsjeli. I boravak u domu bio im je organiziran s pregršt aktivnosti. Igrali su kviz, učili o kraju u kojem se nalaze dok su sljedećeg dana samo oni najhrabriji krenuli otkrivati ostale ljepote Psunja.

IMG-6e95ec3799883d0cfc3cdd74f55239fe-V.jpg

 

Označeno u