OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet: Ponosni na uspjehe i brojne aktivnosti svojih učenika

J.Š./ Varaždinske vijesti | 29.11.2020. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Iako je pandemija koronavirusa pomrsila mnogima planove pa su razna događanja odgođena, većina se škola pa tako i Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet prilagodila novonastaloj situaciji i prema planu i programu nastavila svojim brojnim aktivnostima. Dokazuju to uspjesi učenika na brojnim pozvanim natjecanjima, ali i druge aktivnosti.

Županijski prvaci u biologiji i informatici

Učenici Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet sudjelovali su tako na školskim natjecanjima iz svih nastavnih predmeta, a najzapaženije rezultate postigli su Zrinka Oršić, učenica 7. razreda koja je osvojila 1. mjesto na županijskom natjecanju iz biologije. Mentorica joj je bila Irena Bračko- Marčec. Održalo se i županijsko natjecanje iz informatike, programski jezik Logo na kojem je učenik Jakov Bedeković osvojio 1. mjesto dok učenica Leonarda Piljak 2. mjesto. Učenik Ivan Slavin je na istom natjecanju osvojio 2. mjesto dok učenik Sebastijan Sokol 3. mjesto. Mentorica im je bila Draženka Kućar. Učenica Leonarda Piljak, uz mentorstvo učiteljice Mirjane Vincek, osvojila je i 3. mjesto na županijskom natjecanju iz matematike. Učenici Leon Vidačić, Leon Marčun, Filip Lančić, Antonio Kovačić, Aleksandar Ivančić i Valentino Dukši osvojili su 2. mjesto na županijskom natjecanju u sportskoj gimnastici. Mentor im je bio Ante Sudec dok na Županijskom natjecanju iz Geografije za učenike 6. razreda, Marta Cvek zauzela je 5., a Ivan Slavin 6. mjesto. Mentor im je bio Milivoj Dretar.

Na ovogodišnjim „Odjecima”, literarnom natječaju Nakladne kuće Ljevak, sudjelovao je učenik Adam Harrane, član Školske družine „Suhodol”. U konkurenciji više pristiglih radova, Adamov tekst „Moji afrički korijeni“ proglašen je najboljim literarnim radom s područja Varaždinske županije. Adamov je otac prije mnogo godina doselio iz Maroka. U svom tekstu Adam uspoređuje život u afričkom Maroku i ovdje u Hrvatskoj. Uspoređuje kakva je škola, hrana, kako se djeca zabavljaju u slobodno vrijeme. Iako je Adamov rad pripremljen za smotru LiDraNo, nakon što nije prošao dalje, prijavljen je na Ljevakov natječaj gdje je uvršten među najbolje. Mentor učenika bio je Milivoj Dretar.

Više je učenika i učenica sudjelovalo i na Natječaju za Dječji recital kajkavske poezije Krapina. Od 250 pristiglih radova iz čak 46 škola sa cjelokupnog kajkavskog područja stručno prosudbeno povjerenstvo odabralo je 62 najbolja rada. Među najboljima bila je i učenica Petra Sekačić, učenica 8. b razreda, sa svojom pjesmom Za naviek. Mentorica učenici bila je Dijana Kuček. Učenica Nika Jerebič osvojila je 3. mjesto s pjesmom „Hvala” na 8. festivalu „Djeca pjevaju“ u konkurenciji od 25 pjesama u izvođenju pjevača iz Hrvatske i Slovenije. Također, veliki broj učenika ove škole sudjeluje i na natjecanju „Klokan bez granica“, a među 10 posto najuspješnijih našli su se učenici Leonarda Piljak, Noa Magić i Valentino Dukši.

Uspješni u streličarstvu i plesu

Učenici ove škole bave se različitim izvanškolskim aktivnostima. Izvrsne rezultate postiže učenik Matija Šmaguc, član streličarskog kluba Navaho Jalžabet koji je na državnom prvenstvu u Čakovcu osvojio zlato te time postao prvak Hrvatske za djecu do 14 godina. Dorja Pernar i Adriano Žmuk sudjelovali su u standardnim i latinoameričkim plesovima na 6. Trofeju grada Varaždina te na međunarodnom plesnom natjecanju „Fair Play Zagreb“. Na oba natjecanja osvojili su 1. mjesto, a ujedno i zlatne medalje u kategoriji mlađe mladeži “D1” dok su Nika Jerebič i Tin Žmuk na istim natjecanjima osvojili 2. mjesto, a ujedno i srebrne medalje u kategoriji osnovci “D1”.

Druge aktivnosti učenika

Članovi Školske družine „Suhodol” sudjelovali su u Projektu Građanin. Sproveli su i anketu među žiteljima Jalžabeta o ekološkoj osviještenosti. Učenica Leonarda Piljak sudjelovala je likovnim radom na natječaju „Europa u školi”. Pod mentorstvom učiteljice Romine Tkalec učenici su snimili i kreativni video te se prijavili na HEP-ov natječaj Za naše male genijalce sa željom da osiguraju školi nova računala. U sklopu GeoEko natječaja Geološkog parka Viški arhipelag, učenici su slali radove na temu „Moj morski organizam”.

Rad učenice Nadin Harrane ušao je u finale. Učenici škole rado sudjeluju u brojnim humanitarnim akcijama. Sudjelovali su povodom obilježavanja Dana zaštite životinja u sakupljanju namirnica i drugih potrepština za Udrugu Spas. Također je škola organizirala i sakupljanje namirnica za socijalnu kuhinju u Varaždinu.

Označeno u