OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća: S prijateljima iz Poljske proučavali vodozemce

Napisao/la: -

Da bi naučili o važnosti vodozemaca i uzrocima njihove ugroženosti Osnovna škola Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće uključila se u projekt pod nazivom „Sastanak s vodozemcima“ na kojem su surađivali sa školom partnerom Poljskom i na kraju osvojili Europsku oznaku kvalitete.

Dobili Europsku oznaku kvalitete

- Ciljevima, aktivnostima i rezultatima projekta pod nazivom „Sastanak s vodozemcima“ osvojili smo 3. listopada oznaku kvalitete, a nedavno, 22. listopada, Europsku oznaku kvalitete. To nam je priznanje da je ovaj projekt prepoznat ne samo od naše nacionalne komisije, već zadovoljava i europske standarde kvalitete u provođenju projekata - navodi ravnateljica škole Rahela Blažević, dodajući da je ideja o projektu ostvarena preko eTwinning portala koji povezuje škole Europske unije kroz razne projekte.
Inače, projekt je trajao od travnja do listopada 2017. godine, a lokacija promatranja raznolikosti vrsta vodozemaca bio je potok Šokot kod špilje Vindije u Gornjoj Voći. Sudjelovalo je 14 učenika i to su bili: Valerija Četrtek, Semmy Kuserbanj-Debeljak, Benjamin Fotez, Emil Patrčević, Jurica Sambolec, Patrik Žlibar, Matija Bosilj, Denis Kornet, Lana Bolčević, Mihael Jakopanec, Matija Cingesar, Josip Kornet, Melanie Premužić i Danijela Kukec, Valentina Kanjir i Ivana Kolačko te učiteljice Mateja Smiljanec i Sandra Ljubljanović, školski majstor Stjepan Stolnik i knjižničarka Biljana Jurić.

Ravnateljica Blažević dodaje da su se u sklopu projekta provodile mnoge aktivnosti te pripremili razni edukativni materijali o zaštiti vodozemaca. Cilj je bio naučiti uzroke njihove ugroženosti te razviti strategije njihove zaštite. Isto tako, u školi su projektom htjeli upozoriti na važnost očuvanja okoliša i zaštite vodenih površina kao staništa mnogih biljnih i životinjskih vrsta jer, kako kaže ravnateljica, prema Pravilniku o zaštiti vodozemca u Hrvatskoj je od 20 vrsta vodozemaca zaštićeno njih 17 što je prilično alarmantno.

- Učenici su u sklopu projekta naučili da vodozemci nestaju iz više razloga, no jedni od važnijih su nestajanje i fragmentacija staništa, izgradnja cesta, stradavanje na prometnicama tijekom migracija, onečišćenja vode, tla i zraka te klimatske promjene. Ukazano im je da vodozemci imaju veliku važnost u očuvanju prirodne ravnoteže jer su važni pokazatelji okolišnog stresa te mogu upozoriti na opasne uvjete u okolišu, važna su karika hranidbenih lanaca i važni članovi ekosustava - ukazuje ravnateljica, dodajući da su učenici marljivo radili na projektu i kažu da su puno naučili.

Radili i edukativne materijale

Što se aktivnosti u sklopu projekta tiče, učenicima je bilo ukazano da se životinje ne smiju bespotrebno uznemiravati, da ne služe za igru, već da imaju pravo na miran život u svom staništu.
- Vodozemce smo uhvatili, proučili njihove karakteristike, odredili vrste, fotografirali i vratili u njihovo stanište - ukazuje ravnateljica, dodajući da su surađivali i s Društvom za zaštitu i proučavanje vodozemaca i gmazova Hrvatske - Hyla koji su im pomogli pri određivanju vrsta vodozemaca te na kraju i zadržali podatke za daljnja proučavanja u sklopu Društva. Osim proučavanja vodozemaca učenici su u sklopu projekta radili i razne kreativne aktivnosti od pisanja pjesmica, izrađivanja drvenih tabli u obliku žaba i daždevnjaka s natpisima, održavali videokonferencije sa školom partnerom Poljskom te napravili i kalendar sa sloganom o zaštiti vodozemaca, ali i poučnu prezentaciju o važnosti vodozemaca.

- Moramo naglasiti da nas je primio načelnik Općine Donja Voća kojem smo prezentirali projekt i na kraju je sve sudionike nagradio izletom u Vulkaniju u Sloveniji - dodaje ravnateljica i ukazuje da je Općina prepoznala vrijednost toga projekta za lokalnu sredinu, a natpisne ploče s pjesmicama u obliku vodozemaca postavljene su uz staništa vodozemaca kako bi i lokalno stanovništvo educirali da je ove vrijedne životinje potrebno zaštititi.

Tri projekta različite tematike

Već dugi niz godina Škola se uključuje u međunarodne projekte preko eTwinning portala i tako ove godine sudjeluje u tri projekta različite tematike. U prvom projektu pod nazivom “Podijeli i napravi” sudjeluje 12 učenika koji pohađaju izvannastavnu aktivnost “Engleska grupa” koju vodi učiteljica Sandra Ljubljanović u suradnji s pet škola: dvije iz Španjolske i Poljske te jedna iz Francuske. Cilj je projekta osmisliti, napraviti, objasniti i poslati školama partnerima rukotvorine vezane uz određene datume u godini: Noći vještica, Božića i Uskrsa.

Drugi projekt pod nazivom “Tajni život kukaca u našem školskom vrtu” nastavak je suradnje s partnerskom školom Poljskom s kojom je realiziran projekt “Sastanak s vodozemcima”. U projektu sudjeluje 15 učenika iz 6.a razreda s voditeljicom projekta učiteljicom Matejom Smiljanec i učiteljicom Sandrom Ljubljanović te je na projektu 13 škola partnera: iz Poljske, Turske, Malte, Albanije, Makedonije i Portugala. Cilj projekta je upoznati vrste kukaca u školskom vrtu, osvijestiti njihovu ulogu u prirodi te posaditi biljke koje privlače korisne kukce.

Treći projekt vezan je za financijsku pismenost, a ideju je dala učiteljica matematike Amila Kačarević koja je već prošle godine počela s izvannastavnom aktivnošću “Financijska pismenost”. Ove godine je tome dodala i izradu predmeta u tehnici “patchwork” te s Učeničkom zadrugom “Hižica” osmislila projekt “Matematika u svakodnevnom životu”. Projektu se priključilo još 14 škola iz Turske, Portugala, Španjolske, Rumunjske, Slovačke, Italije i Makedonije te je cilj projekta razmjena ideja o primjeni znanja matematike u svakodnevnom životu, a sudjeluje 20 učenika.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.