Neobičan životni put odgojiteljice iz varaždinskog vrtića: s 35 upisala faks, a danas druge uči o Erasmusu Foto: Krešimir Đurić

Neobičan životni put odgojiteljice iz varaždinskog vrtića: s 35 upisala faks, a danas druge uči o Erasmusu

IHR/Varaždinske vijesti | 5.4.2021. u 16:29h | Objavljeno u Društvo

Da je učenje cjeloživotni proces koji nikada ne staje svojim primjerom najbolje dokazuje Andreja Sedlar, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Varaždin. Teta Deja, kako ju zovu njezini vrtićki Leptirići, našla se u ulozi promotorice Erasmus projekata u filmu kojeg je režirao Robert Knjaz, a njezin životni put je sve samo ne – uobičajen.

Nema toga što nije radila. Prvo je šivala, zatim je radila u cvjećari, pa kao portirka, malo je trgovala vrijednosnicama, a onda u 35-oj godini upisala fakultet, diplomirala, upisala postdiplomski studij i postala sveučilišna specijalistica vođenja i upravljanja odgojno-obrazovnom ustanovom. Promotorica je Erasmus projekata i eTwinning ambasadorica koja odgojitelje diljem Hrvatske kroz radionice educira kako povezati pedagoški rad s eTwinning projektima i Erasmusom općenito.

- Zadnju diplomu sam stekla prošle godine kada sam završila postdiplomski studij u Zadru i stekla zvanje sveučilišne specijalistice. Dakle, obrazovala sam se formalno do prošle godine, a sada mi je 58 godina – kroz smijeh otkriva naša sugovornica.

Kad si mlad i imaš 18 godina, teško je, kaže, odlučiti što ćeš raditi.

- Kod mene je izbor tako pao na šivanje. Tri godine sam kao šivačica radila u jednoj tvornici, ali onda sam shvatila da mi to i nije nekakva pobjeda, pa sam silom prilika počela raditi svašta. Radila sam u cvjećari, peglala sam rublje, prala prozore po kućama, prodavala sladoled na moru, a onda sam se zaposlila kako portirka u jednoj tvrtki koja se bavila prodajom vrijednosnica. Međutim, tržište vrijednosnica je doživjelo krizu i 1997. godine sam ostala bez posla. Znala sam godinu dana ranije da će se to dogoditi i još tada sam razmišljala čime bih se mogla baviti u životu. Bila sam tada već roditelj i shvatila da se u toj ulozi jako dobro osjećam i onda sam 1998. godine upisala višu Pedagošku školu u Čakovcu. Imala sam tada 35 godina. Svi su mi se čudili kako s 35 godina idem studirati i dapače mnogi su me i odgovarali. Međutim, nisam odustala od svog nauma: 2000. godine sam diplomirala i počela raditi u vrtiću Varaždin, gdje radim i danas – doznali smo od simpatične odgojiteljice koja ni tu – nije stala.

Devet godina kasnije, kada je uveden, upisala je diplomski studij ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja u Rijeci, a nakon što je stekla zvanje magistre, upisala je postdiplomski studij u Zadru.

- Svaki petak, nakon posla, putovala sam, prvo dvije i pol godine u Rijeku, a nakon toga godinu i pol u Zadar. Netko možda misli kako je u tim godinama teško putovati. I u pravu je. Nije lako, ali motivacija da nešto novo naučiš je bila jača od svega – ispričala je odgojiteljica iz vrtića u Aleji, a onda se i prisjetila prvog predavanja i sukoba generacija.

- Kad sam ušla u učionicu, pola studenata je ustalo jer su mislili da sam profesorica. Onda sam se sjela u petu klupu, da se malo sakrijem jer sam i sama osjećala da sam prestara za studij. Međutim, vrlo brzo sam sjedala u prvu klupu. To sada možete interpretirati na način da sam stara i slabo čujem, ali ja ću reći da je to bilo zato jer mi je porasla motivacija. Doista sam uživala u studiranju – otkrila je i priznala da joj je najteže bilo, nakon velikog razdoblja, ponovno sjesti za knjigu i učiti.

- Imate osjećaj kao da nećete moći ništa zapamtiti i da ćete svoj mozak ponovno morati dobro "zagrijati”. No, s učenjem nisam imala nikakvih problema – priznala je.

Na pitanje kako je pronašla vremena za učenje uz obitelj i posao, ostala je zbunjena.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...