Nema odgojitelja: vrtiće spašavaju učiteljice, sve više ih radi u vrtićima s djecom Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Nema odgojitelja: vrtiće spašavaju učiteljice, sve više ih radi u vrtićima s djecom

IHR/Varaždinske vijesti | 28.1.2019. u 18:45h | Objavljeno u Društvo

- Imamo veliki problem, a to je odljev stručnog kadra. Za zamjenu jedne odgojiteljice na bolovanju ne mogu dobiti drugu jer odgojitelja nema na tržištu rada – upozorila je Jadranka Stanković, ravnateljica Dječjeg vrtića Bajka nakon nedavnog sastanka ravnatelja privatnih vrtića s varaždinskim gradonačelnikom Ivanom Čehokom na kojem je dogovoreno povećanje sufinanciranja privatnih vrtića od strane Grada Varaždina, zbog čega su cijene privatnih vrtića smanjene za 100 kuna.
Još prije desetak godina odgojitelja je na tržištu rada bilo previše. Danas odgojitelja nedostaje, što potvrđuju i podaci Zavoda za zapošljavanje, Regionalnog ureda Varaždin. Potrebe poslodavca za odgojiteljima u zadnje četiri godine višestruko su veće od broja osoba koje se nalaze u evidenciji. Konkretno, u prošloj godini poslodavci su tražili sveukupno 231 odgojitelja u odnosu na devet, koliko ih je prosječno bilo na burzi. Zbog nedostatka odgojitelja na tržištu rada u vrtićima se zapošljava sve više učitelja razredne nastave, kojih je previše.
- U vrtiću “Malo drvo” zaposlili smo osobe visoke stručne spreme srodnih zanimanja, primjerice učiteljicu, koje u smislu Zakona o predškolskom odgoju nisu “stručne" osobe. No, u tom slučaju natječaj za odgojitelja mora se ponavljati svakih pet mjeseci u cilju da se zaposli odgojitelj. U slučaju da se na natječaj javi odgojitelj, obavezni smo ga zaposliti - rekla je Jelena Kežić, ravnateljica Dječjeg vrtića “Malo drvo”, najnovijeg privatnog vrtića u Varaždinu koji je s radom započeo sredinom prošle godine.
Ravnateljica Dječjeg vrtića “Panda” Mirjana Rajković navodi kako je bilo promišljanja da se magistrima primarnog obrazovanja, odnosno učiteljima razredne nastave koji su zaposleni u vrtićima da mogućnost polaganja razlike ispita, nakon čega bi u vrtiću mogli raditi na neodređeno.
- To je zasad samo na razini promišljanja...

                       Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...