Nastavnici više neće morati raditi iz škola, a u nekim školama u našoj županiji već se radi - od kuće Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Nastavnici više neće morati raditi iz škola, a u nekim školama u našoj županiji već se radi - od kuće

IHR | 19.3.2020. u 12:35h | Objavljeno u Društvo

Od sutra nastavnici više neće morati raditi iz škola.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila Odluku o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu

Ovom odlukom mijenja se Odluka o obustavi izvođenja nastave u visokim učilištima, srednjim i osnovnim školama te redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja i uspostavi nastave na daljinu u dijelu u kojem se definira da zaposlenici visokih učilišta, osnovnih i srednjih škola te ustanova predškolskog odgoja obvezni dolaziti na radno mjesto. Ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na način da se nesmetano odvija nastava na daljinu. Međutim, i dalje treba osigurati prihvat djece u vrtićima i nižim razredima za roditelje koji rade.

Iako je ova izmjena usvojena danas, u nekim školama Varaždinske županije nastavnici već rade - od kuće.

- Mi smo škola iz općine koja graniči sa Slovenijom i dosta roditelja naših učenika, ali i supružnika naših djelatnika je u dnevnim ili tjednim migracijama, pa su sada i u samoizolaciji. Imali smo prošli tjedan, nažalost, i jedan slučaj gdje su djeca došla u školu iako im je otac bio u samoizolaciji, premda nije imao rješenje o samoizolaciji, što sam naknadno i provjerila. S obzirom na sve, procijenila sam i donijela odluku da je za sve nas najbolje da i nastavnici rade od kuće do daljnjega. Svi su zasad zdravi i mislim da nam svima u ovom trenutku briga za zdravlje mora biti na prvom mjestu - rekla je ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak te dodala kako nastava funkcionira, a svi djelatnici međusobno su u kontaktu i stalnoj komunikaciji.

U V. OŠ Varaždin dio nastavnika radi od kuće, a dio je u školi, kao i administrativno i tehničko osoblje, a u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin većina nastavnika radi od kuće. 

- U našoj školi smo dogovorili da većina nastavnika izvodi od kuće on line nastavu, a svaki dan imamo dežurne nastavnike. Nas je 80 i previše je to ljudi na jednom mjestu u ovakvoj situaciji - rekao nam je ravnatelj Srednje strukovne škole Dražen Košćak.

Označeno u