Mladi depresivni, uznemireni, a imaju i suicidalne misli: što činimo da im se pomogne? Foto: Ilustracija/Pixabay

Mladi depresivni, uznemireni, a imaju i suicidalne misli: što činimo da im se pomogne?

IHR/Varaždinske vijesti | 24.2.2021. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

- Prošlo je već godinu dana od prezentacija istraživanja koje je provedeno u varaždinskim srednjim školama oko projekta "Pozitivan razvoj adolescenata u Hrvatskoj,” koje je provodio Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. Podaci iz tog istraživanja pokazali su negativne trendove vezane uz mentalno zdravlje mladih, pa tako primjerice 20 posto mladih imalo je suicidalne misli, a 34 postomladih ozbiljne probleme s anksioznosti. Ova situacija je sama po sebi dosta ozbiljna, a od strane struke dolaze upozorenja da su ti problemi povećani zbog situacije zbog koronavirusa. Treba se ozbiljno zapitati kako naš zdravstveni sustav funkcionira u tom pogledu - ustvrdio je SDP-ov vijećnik Luka Zrinski na sjednici Županijske skupštine održanoj u utorak.

SDP-ovog vijećnika zanimalo je što je dosad učinjeno, odnosno što Varaždinska županija planira poduzeti kako bi se pomoglo mladima.

Zamjenik varaždinskog župana Robert Vugrin ustvrdio je kako su prepoznali taj problem te se to pitanje nalazi u operativnom Planu zdravstvene zaštite za 2020. godinu, u kojem je definiran poseban dio koji se odnosi na zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju ovisnosti i psihičkog zdravlja mladih.

- Njime su definirane provedbene aktivnosti, rokovi izvršenja, nositelji, a isto tako i financijska sredstva. Kroz plan zdravstvene zaštite i program koji provodi Zavod za javno zdravstvo taj plan i program Varaždinska županija dodatno finanicra s 50.000 kuna. No činjenica jest da su aktivnosti bile malo teže za provesti tijekom prošle godine zbog epidemiološke situacije. Djelatnici Zavoda nisu mogli ulaziti u škole, a znamo da nisu radile zbog situacije s koronavirusom. Svakako treba naglasiti da postoje i telefonske linije koje su aktivne, tako da su se u danim okolnostima sve aktivnosti provodile na najbolji mogući način - rekao je Vugrin.

Označeno u