Medicinska škola Varaždin najbolja na Međužupanijskoj smotri GLOBE škola

Napisao/la: IHR/Varaždinske vijesti -

Medicinska škola Varaždin bila je najbolja na XV. Međužupanijskoj smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola. Na smotri je sudjelovalo devet osnovnih i srednjih škola iz Međimurske, Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, a upravo je Medicinska škola Varaždin bila domaćin smotre.

Medicinska škola Varaždin jedina je srednja škola u Varaždinskoj županiji koja je uključena u GLOBE program i to već 23 godine. Riječ je o programu Globalnog učenja i opažanja za dobrobit okoliša koji je pokrenut 1995. godine, a njegov inicijator bio je američki potpredsjednik Al Gore. Program GLOBE predviđa kontinuirana i redovita učenička mjerenja i opažanja u neposrednoj okolini škole.

U Medicinskoj školi Varaždin u GLOBE program je uključeno 35 učenika koji svakodnevno i savjesno obavljaju atmosferska mjerenja (temperatura zraka i tla, tlak zraka, vrste oblaka i tragovi aviona, površinsku temperaturu tla, vlagu zraka, količinu i pH padalina).

- Imamo deset hidroloških postaja na kojima određujemo fizikalno-kemijska svojstva voda naših rijeka (Drava, Bednja i Plitvica). Proučavali smo Dravsku šumu u proljeće i u jesen i park kod groblja te određivali pokrovnost krošanja i tla, dominantne vrste, visinu i opseg stabala i biomasu. Već dugi niz godina redovito pratimo pupanje, listanje, cvjetanje i žućenje jorgovana i lipe. Ovim putem bi željeli naglasiti da upravo drveće govori najviše o globalnim promjenama životnih uvjeta. Uz sve navedeno, istražujemo i tlo te njegove osnovne karakteristike: određujemo horizonte, strukturu, boju, konzistentnost, teksturu, količinu stijena, karbonata i korijenja, pH tla te njegovu temperaturu. Svoja mjerenja prezentiramo na webinarima koje organizira NASA – poručili su iz Medicinske škole koja surađuje sa školama iz SAD-a, Nizozemske, Švicarske, Puerto Rica, Finske, čak i Trinidada i Tobaga, s kojima razmjenjuju iskustva.

- Naši učenici i škola za to su primili brojna priznanja. Također su snimili video o sudjelovanjima na webinarima koji je bio prikazan na sastanku državnih koordinatora Euroazije u Parizu. Surađivali smo s jednom školom iz New Yorka na ENSO projektu (kvaliteta voda). Uključeni smo u međunarodne projekte: GPM – mjerenje padalina, SMAP – mjerenje vlažnosti tla, Europsku fenološku kampanju, kampanju Urban Heat Island – mjerenje površinske temperature – poručili su iz Medicinske škole.

Svake godine promoviraju GLOBE program lokalnim zajednicama, tako su ove godine bili u Malom Bukovcu, gdje su mještanima predstavili istraživanje riba u rijeci Plitvici kod Malog Bukovca. Brinu o zaštiti okoliša sakupljanjem plastičnih čepova, razvrstavanjem otpada, a rado sudjeluju i u akcijama čišćenja školskog dvorišta.

Također, surađuju i održavaju terensku nastavu sa Srednjom školom Čakovec i II. osnovnom školom Čakovec, a svi prikupljeni podaci šalju se u GLOBE bazu podataka i time pomažu znanstvenicima cijelog svijeta u njihovim istraživanjima o globalnim promjenama.

medicinska_skola_varazdin_globe_1.JPG

medicinska_skola_varazdin_globe_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.