Mališani iz topličkih vrtića Tratinčica i Čarobno ogledalce savjesno razvrstavaju otpad Foto: Čistoća d.o.o.

Mališani iz topličkih vrtića Tratinčica i Čarobno ogledalce savjesno razvrstavaju otpad

Varaždinske vijesti | 15.2.2019. u 12:47h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Tvrtka Čistoća d.o.o., kao davatelj javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada na području gradova Varaždina i Varaždinskih Toplica te 13 općina u Varaždinskoj županiji, osigurala je kutije s vrećama za razvrstavanje otpada i u dječjim vrtićima u Varaždinskim Toplicama – u vrtićima Tratinčica i Čarobno ogledalce.

Oba vrtića dobila su kutije s vrećama u istim bojama – plavom za papir i karton, žutom za plastiku i tetrapak te crnom za ostali otpad, pa će mališani u dječjem vrtiću moći odložiti otpad u vreću u koju pripada. To će moći učiniti i sa starim, rabljenim baterijama jer su dobili i kutije za njihovo odlaganje.

Predstavnicima Čistoće mališani u oba vrtića kroz razgovor su pokazali da već puno znaju o razvrstavanju otpada i brizi za okoliš. Susret je stigao upravo u vrijeme kada su u oba vrtića teme bile ekološke. Linda Novačić, ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica, koji se može pohvaliti nagradama za najljepši vrt, kaže da se djeca redovito educiraju, a već puno znaju o recikliranju otpada.

- Siječanj smo namijenili edukaciji o recikliranju otpada tako da su naša djeca već puno toga znala. Sada smo doznali još neke stvari koje prije nismo znali i dobro je da možemo nekome postaviti pitanja. Još uvijek postoje neke nejasnoće. Bez obzira koliko se trudili da educiramo, uvijek možemo doznati više. Bitno je da krenemo od najmanjih koji će to danas naučiti, a sutra primjenjivati. Tako ćemo imati zdrav okoliš - ističe ravnateljica vrtića sa 120 djece.

S predstavnicima Čistoće razgovarala su djeca iz grupa Cvjetići i Pčelice, predškolci koji su pripremili i plakate na temu razvrstavanja otpada.

Dječji vrtić Čarobno ogledalce broji 70 mališana. Predstavnike Čistoće dočekala su djeca grupa Bistrići i Iskrice. Njihove tete Kristina Vitez i Ondina Strahonja ističu da su i do sada imali svoje kante u koje su razvrstavali otpad što su djeca jako dobro prihvatila. Odvajali su papir, plastiku i ostali otpad te biootpad za vrijeme ručka, a sada će to činiti još jednostavnije.

S grupom od 3 do 7 godina, starijom mješovitom grupom, od početka se radi na razvrstavanju otpada i čuvanju prirode. Djeci se ukazuje i da se stari otpad može upotrijebiti za nešto novo. Tjedan kada su ih posjetili predstavnici Čistoće, bio je eko tjedan i mališani su od starih upotrijebljenih stvari izrađivali nešto novo.

Tvrtka Čistoća primarnu selekciju otpada u suradnji s obrazovnim i ostalim javnim institucijama počela je provoditi 2013. godine kada su podijeljene prve opreme za razvrstavanje otpada u osnovnim školama i vrtićima. Dječji vrtići u Varaždinskim Toplicama sada su na popisu više desetaka škola, vrtića i drugih javnih institucija u Varaždinskoj županiji u kojima je omogućeno razvrstavanje otpada na mjestu njegovog nastanka.