Ludbreg: Novim projektom do kvalitetnijeg i atraktivnijeg obrazovnog procesa

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Ludbreg: Novim projektom do kvalitetnijeg i atraktivnijeg obrazovnog procesa Foto: Grad Ludbreg / ilustracija

Gradu Ludbregu odobren je projekt iz Erasmus+ programa Europske unije pod nazivom "Implementation of Virtual Reality based learning methodology in secondary schools", akronima: VR EDUCATION. Ukupna vrijednost projekta iznosi 189.751 eura.

Projekt započinje s implementacijom u studenom 2019. godine. Partneri na projektu su srednje škole, javne ustanove, razvojne agencije te mala i srednja poduzeća iz Makedonije, Bugarske, Cipra i Hrvatske.

- Obrazovanje je važno, a ovaj projekt također ide u tom pravcu. Grad Ludbreg nije osnivač Osnovne škole Ludbreg kao ni Srednje škole Ludbreg, ali to su naša djeca i nastojimo pomoći koliko god možemo. Upravo poboljšanje kvalitete obrazovnih procesa je glavni cilj ovog projekta – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Glavna ideja projekta je stvoriti inovativne pedagoške i nastavne metode koje će se temeljiti na digitalnim tehnologijama. Ideja ovog projekta je naučiti i potaknuti nastavnike/učenike da surađuju i koriste tehnologiju na kreativan i učinkovit način.

- U sadašnjim obrazovnim sustavima u većini zemalja EU-a, motivirati učenike da uče nastavni sadržaj predstavlja izazov za nastavnike. Istraživanja provedena u srednjim školama projektnih partnera, u fazi izrade projektne ideje, samo dokazuju dobro poznatu činjenicu da se studenti lako "zasite" akademskim sadržajem predstavljenim u formalnom obrazovnom procesu. Tradicionalne metode poučavanja usmjerene su na pružanje činjenica. Međutim, pristup i konzumiranje mnogo informacija nije učenje. Biti informiran nije isto što i biti obrazovan. Virtualna stvarnost (VR) može motivirati studente na akademsko postignuće. Koristeći VR tehnologiju, nastavnici mogu privući pažnju učenika na razvijeni VR obrazovni materijal i učiniti proces učenja uzbudljivim i učinkovitijim. VR je na pragu obrazovanja, a nove školske učionice bit će tehnološki napredna mjesta učenja, s VR tehnologijom, koja će značajno povećati angažman učenika - ističu iz Grada Ludbrega.

Prema tome, glavni ciljevi projekta su poboljšati kvalitetu i atraktivnost obrazovnog procesa u školama u Ludbregu (Hrvatska), Kochani (Sjeverna Makedonija), Limassol (Cipar) i Pazardzhik (Bugarska) razvojem i primjenom inovativnih metodologija učenja utemeljenih na virtualnoj stvarnosti; povećati kompetencije i vještine nastavnika i učenika srednjih škola u korištenju dostupnih online obrazovnih sadržaja za VR u svakodnevnoj nastavi; uspostaviti strateško partnerstvo između različitih socio-ekonomskih tipova organizacija za povećanje kvalitete obrazovanja uz primjenu najboljih praksi i razvoj inovativnih obrazovnih metoda.

Specifični ciljevi planiranih aktivnosti bit će: razvoj vlastitog inovativnog obrazovnog modula temeljenog na ICT-u uz korištenje VR tehnologije; poboljšati učenička postignuća u školskim predmetima uz pomoć VR obrazovne tehnologije; poboljšati vještine timskog rada studenata kroz transnacionalni natjecateljski događaj u okviru dugoročnog nastavnog treninga; uspostaviti transnacionalnu nastavničku mrežu pomoću eTwinning mrežnih modula i izraditi Strateški akcijski plan za transnacionalnu suradnju u području obrazovanja.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.