Knjižnica Prve gimnazije Varaždin domaćin stručnog skupa školskih knjižničara Foto: VV arhiva / ilustracija

Knjižnica Prve gimnazije Varaždin domaćin stručnog skupa školskih knjižničara

Varaždinske vijesti | 2.10.2019. u 16:50h | Objavljeno u Društvo

U četvrtak 3. listopada, s početkom u 10 sati, u knjižnici Prve gimnazije Varaždin održat će se 10. Okrugli stol za školske knjižnice pod nazivom "Njegovanje kulturne baštine kroz programe školske knjižnice".

Okrugli stol za školske knjižnice bavit će se predstavljanjem programa i projekata školskih knjižnica iz područja kulturne i javne djelatnosti, suradnjom školskih knjižnica s ustanovama izvan škole, širenjem znanja iz područja korištenja kulturne baštine i promicanja njenih vrijednosti te korištenjem kulturne baštine u školskom kurikulumu. Ovaj stručni skup bit će prilika da se razmijene iskustva dobre prakse, upoznaju značajni projekti knjižnica iz Republike Hrvatske i susjedne Mađarske, a kroz predavanja eminentnih stručnjaka prošire znanja iz područja korištenja kulturne baštine kao i promicanja njenih vrijednosti.

Skup se održava povodom obilježavanja Međunarodnog mjeseca školskih knjižnica. Mjesec školskih knjižnica je međunarodna manifestacija kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost školskih knjižnica. Brojna istraživanja su pokazala da učenici koji imaju pristup dobro opremljenoj i stručno vođenoj školskoj knjižnici postižu višu razinu pismenosti, imaju razvijeniju sposobnost kritičkog mišljenja, kreativniji su i samostalniji.

Školska knjižnica nije samo informacijsko središte škole i izvor znanja i informacija, već i kulturno središte školske zajednice. Kulturna i javna djelatnost ostvaruje se timskim radom učenika, učitelja i stručnih suradnika kroz redovitu nastavu, izvannastavne i izvanškolske aktivnosti, ali i suradnjom s raznim kulturnim ustanovama izvan škole. Mnoge školske knjižnice imaju vrijedne zavičajne zbirke, zbirke starih i rijetkih knjiga te osmišljavaju i provode brojne programe kulturne djelatnosti kojima njeguju kulturnu baštinu.

Organizatori skupa su Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za osnovnoškolske i Komisija za srednjoškolske knjižnice u suradnji s Knjižničarskim društvom Varaždinske županije i Prvom gimnazijom Varaždin. Skup je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture.