Jesenski školski sajam u Sv. Iliji i ove godine hit: Kolači, mlinci i zimnica planuli u trenu Foto: Ivana Dreven

Jesenski školski sajam u Sv. Iliji i ove godine hit: Kolači, mlinci i zimnica planuli u trenu

| 19.10.2019. u 09:34h | Objavljeno u Društvo

Ovo bi češće trebalo organizirati. Iako su i moji unuci već završili osnovnu školu, svake godine dođem i nešto kupim. Ne znam je li bolja atmosfera ili slastice koje prodaju. To su samo neke od reakcija posjetitelja 9. Jesenskog školskog sajma, održanog u petak 18. listopada na školskom igralištu Osnovne škole "Vladimir Nazor" u Svetom Iliji.

Sajam se održava povodom "Dana kruha", a kako je nastala ideja da učenici na razrednim štandovima prodaju domaće proizvode koje su pripremili zajedno za svojim obiteljima i učiteljima, ispričala nam je ravnateljica Anđelka Rihtarić.

sveti_ilija_jesenski_skolski_sajam_23.jpg

- Za Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje uvijek smo prikupili puno kruha, peciva i kolača, a na kraju se dosta toga, nažalost, bacilo. Stoga smo željeli napraviti nešto što će učenici pamtiti, u čemu će oni sudjelovati i tako je nastao Jesenski sajam. Najljepše u svemu tome je upravo ta aktivnost, zauzetost i domišljatost učenika, njihove poduzetničke sposobnosti. Svake godine uvodimo i nešto novo pa smo tako ove godine, na prijedlog učitelja Darka Meštrića, organizirali i natjecanje "Kruh i ajvar". Svaki razred sudjeluje sa po jednim ajvarom i kruhom, koje ocjenjuje tročlano povjerenstvo. Kod prijave na natjecanje svaki je razred uplatio "kotizaciju", po 10 kuna za ajvar i kruh, i tako je nastao nagradni fond, 160 kuna za najbolji ajvar i isto toliko za najbolji kruh, što će obogatiti razrednu blagajnu pobjednika - napomenula je ravnateljica.

Posebno je pohvalila mame i tate učenika četvrtih razreda koji su ove godine napravili sjajnu stvar.

- Maksimalno su se angažirali oko organiziranja tombole kojom prikupljaju sredstva kako bi pripomogli za odlazak u "Školu u prirodi" svojoj djeci. Pokazali su da su poduzetni, složni i sposobni - rekla je ravnateljica.

sveti_ilija_jesenski_skolski_sajam_30.jpg

Na tomboli je bilo čak 137 nagrada, a sve su "planule" u kratkom roku. Tombola, ali i cijeli sajam tako su se pokazali lijepim primjerom suradnje učenika, učitelja, roditelja, ali i čitave zajednice, jer brojni mještani su došli kupiti ponešto kako bi podržali učenike.

Novac prikupljen na sajmu pažljivo će se rasporediti. Učenici četvrtih i sedmih razreda u cijelosti zadržavaju prihod od prodaje i koriste ga za "Školu u prirodi", odnosno "maturalac". Ostali razredi 50 posto prihoda zadražavaju za svoje potrebe, a i to su, napominje ravnateljica, uglavnom socijalne potrebe, dok ostatak novca ide u zajedničku blagajnu iz koje škola svake godine izdvaja dio za školovanje djece u Ugandi. Preostali iznos ostaje Učeničkoj zadruzi "Ilek" koja je i organizator ovog sajma.

Podršku učenicima i ove su godine dale članice Udruge žena Doljan slasnim domaćim kolačima i članovi ŠRK "Keder" Beletinec mirisnim prženim ribicama.

sveti_ilija_jesenski_skolski_sajam_40.jpg

Sajam je započeo kratkom zahvalom za kruh i plodove zemlje te blagoslovom, nakon čega su svi spremno prionuli poslu. No, učenici nisu zaboravili da se 18. listopada obilježava i Dan kravate pa su kolače, mlince, rezance, kruh, peciva, sokove, cvijeće, ručne radove, ukrase, povrće i voće, palačinke, sendviče i još štošta drugo prodavali s ovim modnim dodatkom vezanim oko vrata.

Među njima je bila i Franka iz 2.b razreda.

sveti_ilija_jesenski_skolski_sajam_38.jpg

- Mi prodajemo slatkiše, aranžmane, sokove, cvijeće, kolače i mlince. Kolače i mlince smo doma sami pripremali, zajedno s mamama, tatama, tetama, djedovima i bakama, a s cvjetnim aranžmanima je pomogla učiteljica - rekla nam je Franka i dodala da su zadovoljni prodajom.

Brzo su se praznili svi štandovi pa tako i onaj 6.b razreda.

- Prodajemo svašta, od slanih i slatkih kolača pa do rezanaca, mlinci, krpica, a imamo i med, pohane palačinke, hot-dogove, zimnicu, ocat, kruh... Sve su to domaći proizvodi koje smo radili sa svojim roditeljima - rekao je Samuel.

sveti_ilija_jesenski_skolski_sajam_08.jpg

Dodao je da se ipak malo trebalo pomučiti kod pripreme svih tih domaćih proizvoda, ali zbog zadovoljnih kupaca i dobre prodaje i učenici su na kraju bili zadovoljni.