Informatika od jeseni već od prvog razreda osnovne škole!

vv | 21.7.2017. u 12:10h | Objavljeno u Društvo

Od nove školske godine  u osnovnim školama Varaždinske županije, koje za to iskažu interes, počinje se provoditi Projekt ranog učenja informatike od 1. do 4. razreda! Nastava informatike može biti organizirana za 4.731 učenika u 249 razrednih odjela, a za njegovu provedbu je u županijskom proračunu osigurano 560.000 kuna. Ta će se sredstva utrošiti u dodatne satnice učitelja informatike.

- Cilj je projekta postupno uvođenje učenika u svijet računala i omogućavanje primarne informatičke pismenosti kako bi potpuno zaživio projekt STEM kompetencije, kojeg Varaždinska županija, prva u Hrvatskoj,  provodi u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, vele u Županiji.

Nastava će se organizirati kao izvannastavna aktivnost u trajanju od 30 sati, a da bi bila što kvalitetnija, napravljen je i poseban dokument za sve nastavnike informatike. Njegov je autor Darko Krznar, dipl.inf., voditelj Centra izvrsnosti za informatiku za osnovne škole, koji je sva svoja autorska prava prenio u vlasništvo Varaždinske županije kao osnivača škola pa će  dokument pod nazivom „Nastavni planovi za rano učenje informatike za osnovnu školu s naglaskom na STEM kompetencije“ biti ustupljen na korištenje svim zainteresiranim školama.

Prema analizi, koju je proveo Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, nastavu informatike je u prošloj školskoj godini u županijskim osnovnim školama polazilo tek 55% od ukupno 10,538 učenika. Tek nekolicina osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija ima organiziranu nastavu informatike od 1. razreda osnovne škole. Riječ je o OŠ Bisag, OŠ Šemovec, OŠ Trnovec i OŠ Tužno. U OŠ Kamenica i OŠ Klenovnik nastava informatike započinje u 2. razredu osnovne škole, u OŠ Lepoglava od 3. razreda. U 8 škola je nastava organizirana od 4. razreda i to u školama OŠ Beletinec, OŠ Ivanec, OŠ Martijanec, OŠ Podrute, OŠ Radovan, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Varaždinske Toplice i OŠ Višnjica. U preostalim školama s nastavom informatike kreće se u 5. razredu.

- Atraktivan predmet, u kojem je naglasak na upotrebi micro:bitova, sigurno će doprinijeti snažnijoj informatičkoj pismenosti u osnovnim školama Varaždinske županije te jačanju kompetencija u području znanosti, tehnike i matematike u daljnjem školovanju, vele u Županiji.