Ilija Srpak na dodjeli Oskara znanja: "Naše školstvo danas forsira prosječnost i gasi izvrsnost"

| 28.6.2018. u 20:11h | Objavljeno u Društvo

Danas je održana dodjela Oskara znanja učenicima državnim prvacima na natjecanjima u znanju i učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima.

Najviše Oskara osvojio je sada već bivši maturant Prve gimanzije Varaždin, Ilija Srpak, koji je, osim sa svojih pet kiića, sve prisutne oduševio sa svojim govorom u kojem je kritizirao trenutni hrvatski obrazovni sustav.

Varaždincima je Ilija već poznat zbog svojih dostignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima. Državni je prvak iz astronommije, dok je broncu osvojio na Europskoj olimpijadi iz fizike, Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi ali i na jednom od naprestižnijih natjecanja na svijetu, Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi.

Ilija se u svojem govoru, između ostalog, osvrnuo na stanje u školsktvu, kakvu ulogu mediji imaju u svemu tome ali i na profesore.

- Naše školstvo danas forsira prosječnost i gasi izvrsnost, a tek se zbog truda i zalaganja pojedinih profesora ili samih inicijativa učenika poneki uspiju izvući -

Dodao je kako mediji samo održavaju trenutačno situaciju u Hrvatskoj te kako je u našoj državi obrazovanje zadnja rupa na svirali, navodeći kako najmanje priloga imaju upravo o obrazovanju i postignućima učenika na natjecanjima. Nadovezao se i na to da je prije tri godine Oskar znanja bio skoro ukinut, upravo zbog toga jer obrazovanje nije prioritet.

Ujedno je istaknuo nisu izvanškolske okolnosti sabotirale napredak. 
- Ponekad će upravo profesori koji bi trebali biti temelj školstva raditi najveće propuste. Greške u zadacima i rješenjima koji se rade na satu su česti i to su normalne stvari. Autoritet profesora se previše zlorabi, a u znanosti nema autoriteta, važno je samo ono što je točno. Ja ne bi bio tu gdje sam sada da nisam imao tu karakternu crtu da se uvijek usprotivim i svađam s takvim profesorima - istaknuo je Ilija.

Oskar znanja je organiziran u suradnji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Hrvatske zajednice županija, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović.

Video sadržaj