GLOBE-ovci III. OŠ Varaždin uočili: drveće je već prolistalo, a svoja mjerenja predstavit će i NASA-i Foto: III. OŠ Varaždin

GLOBE-ovci III. OŠ Varaždin uočili: drveće je već prolistalo, a svoja mjerenja predstavit će i NASA-i

Varaždinske vijesti | 29.2.2020. u 15:33h | Objavljeno u Društvo

Od 2015. godine učenici III. osnovne škole Varaždin promatraju početak i trajanje vegetacijske sezone lipe ispred škole u sklopu programa Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša (GLOBE), koji vodi učiteljica Marina Balažinec.

Ovaj međunarodni program (eng. The Global Learning and Observations to Benefit the Environment) omogućuje učenicima kontinuirano praćenje i prikupljanje podataka o okolišu, njihovu usporedbu s drugim GLOBE školama iz cijelog svijeta te suradnju sa znanstvenicima koji se bave klimatskim promjenama.

Vrijedni učenici III. Osnovne škole uočili su da unazad tri godine listanje počinje tjedan do dva ranije nego prošlih godina kada je počinjalo krajem ožujka. Svoja saznanja uspoređuju s učenicima iz cijele Europe u sklopu Europske fenološke kampanje koja traje već dvije godine. Uspoređujući rezultate drugih učenika iz različitih država Europe dobivaju bolji uvid u čimbenike koji utječu na početak i trajanje listanja lipe.

Prošle godine usporedili su početak listanja lipa sa školom iz Poljske te su utvrdili da lipa tamo lista kasnije zbog dužih i oštrijih zima te listanje traje duže zbog vlažnijih proljeća. Ove godine uspoređuju početak i trajanje listanja lipe sa školom iz Belišća te će rezultate prikazati na Državnoj smotri hrvatskih GLOBE škola.

Trenutno su u potrazi za partnerskom školom iz Europe s kojom će moći surađivati, a svoja mjerenja će prezentirati u travnju na webinaru koji organizira NASA.

- Upravo ovakva kontinuirana mjerenja pomažu znanstvenicima da dobiju cjelovitu sliku promjena u okolišu nastalih zbog klimatskih promjena - ističu iz III. OŠ Varaždin.

Osim što prate listanje lipe, GLOBE-ovci III. OŠ Varaždin već pet godina prate temperaturu, prozirnost i količinu kisika i nitrata u Plitvici i Dravi, temperaturu i vlažnost tla te temperaturu, tlak i vlažnost zraka.

treca_osnovna_skola_globe_1.jpg

treca_osnovna_skola_globe_2.jpg

treca_osnovna_skola_globe_3.jpg