FOTO: Unutar prostora varaždinske V. osnovne škole otvoren stari atrij u novom ruhu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

-Ostvarivanjem ovog projekta, mi kao Škola, ostvarili smo kreativnost u školskim uvjetima. Dragi učenici to želimo prenijeti na vas. Mnogi od vas uključeni su u izvannastavne aktivnosti, dakle odlučili ste jedan dio svojega slobodnog vremena provesti u školi, a mi smo to prepoznali kao mogućnost dodatnoga odgojnog djelovanja - rekao je Mario Šipek, na otvorenju atrija unutar prostora varaždinske V. osnovne škole.

Naime, uređenjem atrija dobiven je prostor za kreativne aktivnosti u izvannastavnom programu, a prošlo je nekoliko godina od ideje pa do konačne realizacije ovog projekta.

-Bez donacija te truda i zalaganja osoba koje su bile uključene u ovaj projekt ne bismo danas bili tu. Nismo imali velike apetite već smo krenuli malim koracima u realizaciju no sve se isplatilo. Zamisao je bila da neiskorišteni prostor atrija pretvorimo u funkcionalni prostor za naše učenike za izvannastavne aktivnosti i slobodno vrijeme. Želimo da se naši učenici u školi osjećaju ugodno i sigurno i da dolaze sa smiješkom na licu, a ne grčem u abdomenu - zaključio je ravnatelj prilikom otvorenja.

Općenito je škola, kako kaže ravnatelj, danas u znatnoj mjeri tradicionalna odnosno preopterećena sadržajima, zadatcima, provjeravanjem i ocjenjivanjem, pa postaje upitno mogu li učenici udovoljiti svim njezinim zahtjevima i različitim školskim obvezama, uz prirodno zadovoljavanje potreba za igrom, odmorom i razonodom.

Izvannastavne aktivnosti pružaju mogućnost organiziranja kvalitetnoga provođenja slobodnoga vremena, a ujedno i podučavaju kako bi se trebale stvarati poželjne radne navike te voditi briga o vlastitom zdravlju i radnoj sposobnosti. Smisao i rad izvannastavnih aktivnosti nije samo u pružanju mogućnosti darovitima, već u poticajima omogućavanja i stvaranja uvjeta da se što više učenika uključi u različite organizacijske oblike u kojima će pronaći smisao i zadovoljstvo te shvatiti vlastite potrebe.

Škola je danas jedno od rijetkih mjesta gdje se djeca mogu kontinuirano susretati, razgovarati, razmjenjivati ideje i usavršavati svoje socijalne sposobnosti. Škola kao prostor stvarnih susreta pogodna je i za odgoj o slobodnom vremenu.

-Kao škola koja je u zadnjih nekoliko godina ostvarila značajne projekte kao što su e-Škola, zdrava i pravilna prehrana danas uspješno koračamo prema ostvarenju individualnog razvoja stvaralačkih sposobnosti i interesa naših učenika. Uz stjecanje znanja i nove kvalitete znanja, važne su nam zadaće poticanje interesa, pobuđivanje znatiželje, identifikacija i podrška darovitim učenicima te učenicima koji pokazuju pojedinačan interes za pojedina područja - zaključio je u svom govoru ravnatelj.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.