FOTO: U OŠ Vidovec obilježen Mjesec hrvatske knjige u okviru projekta "U potrazi za Ivanom"

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.12.2018. u 18:00h | Objavljeno u Društvo

U OŠ Vidovec Mjesec knjige obilježen je raznim aktivnostima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena kulturnoj baštini, a glavna je tema Baš baština s motom (U)čitaj nasljeđe! Uz to, glavni je motiv glagoljica kao posebnost hrvatske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta dok pokrovitelj manifestacije Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

Također u OŠ Vidovec u tijeku je provođenje projekta „U potrazi za Ivanom“, te su neke aktivnosti bile vezane i za Ivanu Brlić-Mažuranić te njenu obitelj.

- Ove se godine obilježava 80 godina od smrti našeg hrvatskog Andersena. Aktivnosti su se odvijale u školskoj knjižnici, gdje su učenici, učitelji, djelatnici Škole, ali i gosti iznenađenja, sudjelovali u čitateljskom maratonu, odnosno, svakodnevnom glasnom čitanju prema mogućnostima, a u dogovoru s učiteljicom Ivanom Mrvelj, knjižničarkom - kažu iz Škole.

Čitala su se djela s temom baštine, kao i bajke Ivane Brlić-Mažuranić. Neka od djela su ekranizirana pa su učenici nakon čitanja mogli pogledati i filmske adaptacije, ali i animirane i dokumentarne filmove s istom temom. Učenici i učitelji mogli su donijeti i neke svoje knjige ili filmove s temom baštine te uživati na dekicama.

Razrednici su sa svojim razredima na Satovima razrednika također obilježili Mjesec hrvatske knjige. U školskoj knjižnici čitali su legende, bajke ili ulomke iz navedenih romana, a mogli su sa svojim razredima sudjelovati i u nekoj od radionica: Glagoljaški straničnici, Glagoljski nakit, Strip radionica, Naše nove naslovnice, Pričam ti priču, Bila jednom jedna, Pomiješane bajke, Dramske improvizacije, Jezična baština...

Čitali su učenici, razrednici, učitelji, stručni suradnici, a veliko iznenađenje za učenike bili su ravnatelj Škole Predrag Mašić te tajnica Nevenka Zagorec.

Radionice su vodili: Iva Šarić, učiteljica Likovne kulture, Zlatko Cesar, učitelj Fizike i Tehničke kulture te Sanja Biškup, učiteljica Hrvatskoga jezika i voditeljica Projekta.

Također, na holu OŠ Vidovec postavljena je i izložba učeničkih radova nastalih na radionicama izrade straničnika na glagoljici, stripova i naslovnica djela prema bajkama Ivane Brlić-Mažuranić na glagoljici, glagoljskog nakita u različitim tehnikama te kajkavskih rječnika kojima učenici žele spasiti jezičnu baštinu vidovečkog kraja.

IMG-20181113-WA0016.jpg

20181128_142345.jpg

IMG-20181026-WA0003.jpg

IMG-20181027-WA0014.jpg

20181128_142311.jpg

 

20181128_142325.jpg

IMG-20181027-WA0015.jpg