Cilj je Znanstvenog sajma da učenici na zanimljiv i poučan način prikažu svoje projekte, približe posjetiteljima odabrane teme te ih zainteresiraju za područje znanosti na zanimljiv, kreativan i inovativan pristup

FOTO: Prvi znanstveni sajam Osnovne škole Trnovec

| 3.5.2019. u 10:56h | Objavljeno u Društvo

Osnovna škola Trnovec organizirala je 1. Znanstveni sajam učenika osnovnih škola Varaždinske županije. Pod sloganom „Postani znanstveni TIGAR – Temeljito, Inovativno, Genijalno, Aktivno, Različito“, učenici su predstaviti teme iz područja znanosti, međunarodno poznatog kao STEM područje u koje se ubrajaju predmeti biologija, kemija, fizika, informatika, matematika i geografija. Učenici su prikazali krajnji rezultat višemjesečnog marljivog rada uz nadzor mentora koje je uključivalo istraživanje, prikupljanje podataka iz literature i ostalih izvora, izradu plakata, prezentaciju te praktične radove kao što su pokusi, instalacije i modeli.

Cilj je Znanstvenog sajma da učenici na zanimljiv i poučan način prikažu svoje projekte, približe posjetiteljima odabrane teme te ih zainteresiraju za područje znanosti na zanimljiv, kreativan i inovativan pristup.
Ravnateljica OŠ Trnovec Radmila Sačić istaknula je da je projekt dio eksperimentalnog kurikuluma „Škola za život“.

Ideju je pokrenuo naš učitelj biologije, prof. biologije i kemije Patrik Majcen, a ideju su ostali učitelji i djeca odmah prihvatili. Od ideje kada je taj projekt krenuo u listopadu prošle godine naši su se učenici povezali sa svojim prijateljima iz drugih škola te smo ubrzo imali prijave iz različitih škola Varaždinske županije, tako da danas osim škole domaćina, sa svojim projektima sudjeluju učenici iz deset škola. Prijavljeno je 39 projekata, a 78 učenika i 18 mentora vodi cijelu priču – rekla je ravnateljica dodavši da su svi učenici trnovečke škole uključeni u ovu priču.

To nije za ocjenu, nije ispit, nije borba za nagradu nego je zaista samo želja da se prezentira sve ono lijepo, vrijedno, kreativno što su radili i ovo je pun pogodak da se takvi učenici istaknu. Upravo je ovaj eksperimentalni program stavio naglasak na darovite učenike, na učenike koji mogu i žele više. Zato smo se uključili u eksperimentalni program jer smo oduvijek bili škola kreativnih učenika i učitelja – naglasila je Sačić.

Učenički je znanstveni sajam posjetio i načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec. Naglasio je da je i ovaj događaj samo potvrda koliko se u školama na području Općine kvalitetno radi s djecom što potvrđuju i brojnu uspjesi učenika.

Već više puta sam ponovio da je ulaganje u mlade najbolje moguće ulaganje. Općina Trnovec Bartolovečki, prvenstveno financijski, prati mnoge aktivnosti u školama od ranog učenja informatike, zatim stranog jezika do sufinanciranja boravka i prehrane. Nastojimo našim osnovnoškolcima ponuditi najbolje moguće uvjete za obrazovanje i stjecanje znanja, a oni nam na ovaj način, kao i brojnim uspjesima na natjecanjima, vraćaju i puno više – rekao je Šamec pohvalivši organizaciju događanja za koju se nada da će postati tradicionalna.

Dodajmo da su učenici Osnovne škole Trnovec prošloga tjedna sudjelovali na Festivalu matematike u Varaždinu. Od početka prije pet godina trnovečka je škola najnagrađivanija u području kreativnih matematičkih radova. Ove godine su osvojili 90 posto nagrada u prezentacijama i kreativnom prikazu matematičkih sadržaja, dok je učenik 4. razreda Pablo Koren osvojio prvo mjesto u pojedinačnom nastupu.