FOTO: Pjesmom i plesom OŠ Visoko proslavila 350. godina djelovanja

| 29.6.2019. u 10:05h | Objavljeno u Društvo

Izložbom učeničkih radova, podizanjem Zelene zastave te svečanom akademijom koju su učenici obogatili svojim nastupom svečano je u Visokom obilježena 350. godišnjica djelovanja javne pučke škole i 160. godišnjica izgradnje prve školske zgrade.

S izrekama da je trošak izdan na pučku školu najbolja glavnica koja će donositi bogate kamate te da nova zgrada izgrađena od zlata ništa ne znači ako u njoj ne rade učitelji koji vole svoj posao, ravnateljica Osnovne škole Visoko Nada Horvat ukratko je posjetila prisutne o bogatoj prošlosti škole, a kako je danas biti učenikom Osnovne škole Visoko predstavili su učenici kratkim videom.

Naime, školstvo u ovom kraju ima daleke korijene te iz kanonskih vizitacija saznajemo da je već 1669. godine djelovala pučka učiona u Visokom, dok je 1859. izgrađena prva školske zgrada, a posebnost jest da su je izgradili sami mještani. Dakle, škola u Visokom jedna je od najstarijih škola ovog dijela Varaždinske županije.

- Škola je dobitnica brojnih priznanja pa je dobila od Ministarstva obrazovanja priznanje za najljepši školski vrt, a već godinama ponosno nosi dijamantni status za provođenje Eko programa te brojna druga priznanja. U klupama ove škole stekli su znanje brojni učenici koji su nastavili školovanje na ostalim obrazovnim razinama bilo srednje škole, fakulteta, doktorata, tako je ova škola - škola brojnih doktora medicine, doktora matematike, strojarstva i drugih tehničkih zanimanja, inženjera, magistara i profesora gotovo svih predmeta, ali svako je zanimanje jednako vrijedno ako se obavlja pošteno i s ljubavlju, a čemu se u ovoj školi daje naglasak – rekla je ravnateljica Horvat.

Budući da su rođendani uvijek lijepi povod za okupljanje svečanosti su prisustvovali, uz načelnika Općine Visoko Dragutina Matekovića i župnika visočke župe Ivana Šestaka, i zamjenika ministrice obrazovanja Momir Karina, saborski zastupnik Anđelko Stričak, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, predsjednik Udruge Lijepa naša Ante Kutle, ravnatelji susjednih škola, članovi školskog odbora, vijeća roditelja i brojni mještani i uzvanici.

Dodijeljene su i zahvalnice onima koji su rad škole podržavali i pomagali, a koje je ravnateljica dala saborskom zastupniku Anđelku Stričaku, pročelniku Miroslavu Huđeku, načelniku Dragutinu Matekoviću, velečasnom Ivanu Šestaku, kumu škole Božidaru Šafranu, Udruzi Lijepa naša, DVD-u Visoko te visočkoj Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata dok je načelnik Mateković podijelilo simbolične nagrade učenicima i mentorima koji su predstavljali Školu na državnim natjecanjima.

Pozdravnim govorom obratio se prisutnima i saborski zastupnik Stričak istaknuvši da ga uvijek ponesu pozitivni osjećaji kada dođe u svoj kraj, a koji pobude sjećanja o lijepo provedenom djetinjstvu.

- Uvijek se prisjetim svog školovanja i učitelja koji su zaista puno truda ugradili u nas, koji su nam usadili prvo znanje i ljudske vrijednosti od marljivosti, požrtvovnosti, brige za bližnje. Imate izvješeno u holu škole natpis "znanje je moć" posebno je danas ono moć kada je Hrvatska članica EU i Nato-a, najprestižnijih integracija, a mi smo jedan mali narod u ukupnom stanovništvu EU koji sudjeluje upravo zbog znanja u tim integracijama. Stoga draga djeco želim vam puno toga znanja jer će vam trebati - poručio je Stričak.

Prigodni program nastavljen je s pjesmom i plesom, a učenici škole su zaključili da je škola svima prijatelj i roditelj.

- Stroga je koliko treba biti stroga, ispravlja naše korake, usmjerava nas na pravi put, ali nas poput prijatelja uvijek zna nasmijati, razveseliti i utješiti - zaključili su učenici.

Označeno u