FOI upisao pet novih standarda zanimanja i dva standarda kvalifikacija u službeni registar HKO-a Foto: FOI

FOI upisao pet novih standarda zanimanja i dva standarda kvalifikacija u službeni registar HKO-a

Varaždinske vijesti | 20.2.2020. u 10:50h | Objavljeno u Društvo

Potaknut brzim i kontinuiranim promjenama u razvoju tehnologije koja definira zanimanja informatičara na tržištu rada, Fakultet organizacije i informatike je već prije nekoliko godina započeo s projektom razvoja standarda kvalifikacija i standarda zanimanja za upis u Hrvatski kvalifikacijski okvir (reformski instrument kojim se uređuje cjelokupni sustav kvalifikacija na svim obrazovnim razinama u Republici Hrvatskoj), a ove je akademske godine uspio upisati pet novih standarda zanimanja i dva standarda kvalifikacija.

Procedura usvajanja je bila relativno duga, no FOI je krajem 2019. uspio upisati u Registar HKO-a standarde zanimanja Arhitekt IKT sustava, Programski inženjer, Voditelj IKT operacija, Analitičar poslovnih sustava i Arhitekt poslovnog sustava te standarde kvalifikacija Prvostupnik informatike i Magistar informatike, koji su usklađeni s tim zanimanjima. Te dvije kvalifikacije su ključna nosiva baza informatičke struke u Republici Hrvatskoj i po njima je FOI prepoznatljiv.

Tri ključne komponente

- Više nego bilo koja druga profesija, informatička struka je trajno i intenzivno podložna promjenama te zahtijeva kontinuirano učenje i rad na vlastitom razvoju. Takva dinamika jako otežava rad i obrazovnim institucijama jer su stalno u opasnosti da im obrazovna ponuda nije usklađena s potrebama tržišta rada. Obrazovni sustav ne može biti pretjerano agilan i povoditi se isključivo za tehnološkim trendovima, već je potrebno pronaći modalitete koji će davati temeljna znanja i vještine te osposobiti suvremenog informatičara za samostalan, dugoročan karijerni razvoj - ističu iz FOI-ja.

- Općenito možemo reći da je povezivanje tržišta rada i sustava obrazovanja velik izazov za suvremeno društvo i na razini EU to se nastoji riješiti tzv. kvalifikacijskim okvirima koji djeluju kroz dvije komponente: standarde zanimanja i standarde kvalifikacija. Standardi zanimanja govore o ključnim poslovima koji se vežu uz određeno zanimanje te što je potrebno znati da bi se u tom zanimanju uspješno djelovalo. Standardi kvalifikacija opisuju ishode učenja koje određena kvalifikacija mora imati i koji joj trasiraju put prema određenim zanimanjima. Treća komponenta, koja se usklađuje s prve dvije, su obrazovni programi koje razvijaju obrazovne institucije kako bi pružile kvalifikacije potrebne za određena zanimanja - napomenuli su.

Zahtjevna procedura

U Hrvatskoj je taj sustav formaliziran kroz Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru i pratećim podzakonskim aktima. Svi prijedlozi prolaze proceduru nakon kojih se standardi zanimanja i kvalifikacija upisuju u registar HKO-a.

- To znači da kada se kaže npr. informatičar da je odmah jasno koja znanja i vještina mora imati i u kojim zanimanjima može razvijati karijeru. Pri tome je posebno važno da je takav pristup prepoznat na razini EU i te da će standardi postepeno biti međunarodno prepoznatljivi. Biti će moguće vrlo jednostavno usporediti informatičara iz Austrije i Hrvatske što je velik doprinos razvoju tržišta rada - naglasšavaju iz FOI-ja.

FOI ide i korak dalje

U međuvremenu je FOI prihvatio novu razvojnu strategiju i iskoračio u nova područja.

- U tom smo smislu pokrenuli novi HKO projekt koji će razviti nove standarde zanimanja i kvalifikacija u području distribuiranih i interaktivnih sustava, podatkovnih tehnologija i umjetne inteligencije, digitalne transformacije te informacijske sigurnosti. Taj projekt će dugoročno trasirati informatičku struku te razvoj Fakulteta i njegovu poziciju u hrvatskom prostoru visokog obrazovanja. Paralelno s time, FOI dovršava višegodišnji projekt razvoja novog preddiplomskog studija u kojem ćemo se pozicionirati u tim novim područjima. Takvi projekti traju dugo i ne mogu se pozicionirati u mandat jedne uprave, stoga taj kontinuitet razvoja predstavlja jednu od glavnih snaga FOI-ja, koji uspješno odgovara izazovima informacijskih znanosti, a koje pokazuju nevjerojatno bogatstvo raznih specijalizacija, područja primjene i utjecaja na društvo i koje će u ovom stoljeću dosegnuti neslućene razmjere - priopćili su iz FOI-ja.

Označeno u