Na Festivalu znanosti na FOI-ju od Mjeseca do odgovora na pitanje zašto su likovi iz crtića žuti

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.3.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Fakultet organizacije i informatike i ove će se godine uključiti u program FESTIVALA ZNANOSTI 2019., kojem je ovogodišnja tema „BOJE“ pa je pripremio niz radionica za djecu i mlade, kao i Dan otvorenih vrata za sve zainteresirane posjetitelje, a prvenstveno za maturante.

Program počinje u ponedjeljak, 8. travnja radionicom pod nazivom „Dohvati mi tata Mjesec“, koja je zamišljena kao virtualna šetnja svemirom u kojoj će sudjelovati djeca predškolske dobi.

Središnje događanje Festivala znanosti u na FOI-ju bit će Dan otvorenih vrata, koji će se odvijati u utorak, 9. travnja od 10 do 13 sati, a u tom će se vremenu svi posjetitelji moći upoznati s radom FOI-ja, njegovim studijskim programima i uvjetima za upis. Maturantima će biti predstavljeni svi benefiti studiranja na FOI-ju, kao što su studiranje uz praksu i zapošljavanje putem Centra za podršku studentima i razvoj karijera, zatim mogućnosti studentske mobilnosti kroz Ured za međunarodnu suradnju, uključivanje u rad Studentskog zbora, Sportsku udrugu, Bussines club te uključivanje u redakciju studentskog lista STAK.

Posjetiteljima će biti predstavljeni i studentski projekti, kao i Laboratorij za internetske tehnologije, u kojem studenti tijekom studija imaju prilike stvoriti i isprobati najnovije gadgete koji nam olakšavaju svakodnevni život.

Posebna atrakcija Dana otvorenih vrata bit će Gadget show, tijekom kojeg će učenici moći saznati više o tehnološkim alatima i novitetima koji se koriste na Fakultetu u sklopu informatičkih laboratorija i projekata, a bit će moguće i isprobati nove tehnologije (dron, 3D naočale i sl.) te sudjelovati u zabavnim natjecanjima.

Srijeda i četvrtak, 10. i 11. travnja, su također namijenjeni srednjoškolcima, jer tada FOI organizira radionice pod nazivom „Matematičko modeliranje mrežastih struktura“ i „Kad se male ruke slože“.

Posljednji dan Festivala znanosti, u petak 12. travnja  namijenjen je učenicima nižih razreda osnovnih škola, kada će imati prilike saznati nešto više o računalnim bojama u sklopu predavanju „Značenje boja ili zašto su mnogi likovi iz crtića žute boje?“. Isto tako, sudjelovat će na radionici „Radi što voliš i mijenjaj svijet“, kroz koju će biti prikazani aktualni problemi vezani uz okoliš i kroz njih definiran koncept poduzetništva.

Naime, Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj održava od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Organizatori Festivala znanosti su Sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.  

Za organizirane posjete ovim događanjima na FOI-ju potrebno se prijaviti najkasnije do 4. travnja na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..