Europski dan jezika toplički osmaši obilježili terenskom nastavom u Sloveniji

J.Š./Varaždinske vijesti | 27.9.2019. u 17:50h | Objavljeno u Društvo

Već drugu godinu zaredom toplički osmaši Europski dan jezika obilježavaju zajedno s učenicima iz OŠ Ljutomer s kojima sudjeluju i u projektu Erasmus+. Cilj je obilježavanja ovog dana upozoriti na važnost učenja jezika i jezičnu raznolikost, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenja jezika.

Nakon srdačnog dočeka i pozdrava ravnatelja ljutomerske škole učenici su mogli odabrati jednu od ponuđenih radionica europskih jezika koju su za njih pripremili učenici gimnazije u Ljutomeru. Zanimljivim aktivnostima naučili su osnove španjolskog, francuskog, engleskog, njemačkog i ruskog jezika. Nakon radionica hodnicima su odjekivali različiti jezici jer su učenici jedni drugima željeli pokazati što su naučili.

Osim učenja u školi, učenici su podijeljeni u timove prošetali ljutomerskim ulicama i trgovima te istražujući upoznali znamenitosti Ljutomera. Posebno za ovaj dan, učitelji iz ljutomerske škole izradili su aplikaciju kojom su učenici istraživali i učili o znamenitostima grada. Kako bi prošli dvanaest kontrolnih točaka, morali su odgovarati na pitanja, snalaziti se u prostoru i surađivati. Svaku su skupinu vodila dva učenika ljutomerske škole, a sva su pitanja bila na slovenskome jeziku koja su uz pomoć učitelja prevodili na hrvatski jezik.

- Učenici nisu krili zadovoljstvo realizacijom terenske nastave jer, osim što su naučili nove jezike, usporedili kako se uči u susjednoj državi, sklopili su i nova prijateljstva. U pratnji učenika bili su, uz voditeljicu terenske nastave Maru Malenica, učiteljica Nevenka Bareta, učitelj Zlatko Čmigović i učiteljica Sanja Habek koji su razmjenili iskustva s kolegama iz Slovenije, ali i dobili nove ideje za osuvremenjivanje nastave. Učiteljica Mara Malenica zahvalila se domaćinima na gostoprimstvu i pozvala ljutomerske učenike i učitelje u Varaždinske Toplice u svibnju kada će uz radionice obilježiti Dan Europe - javljaju iz Škole.

Tekst i fotografije : Sanja Habek ( Novinarska skupina)