Elektrostrojarska škola Varaždin: Tehnička gimnazija objedinjuje teoriju i praksu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

Ove godine tehničku gimnaziju završava treća generacija učenika Elektrostrojarske škole Varaždin koji su izabrali taj program.

Obrazovni je program tehničke gimnazije jednakovrijedan programu opće gimnazije. Posebnost je nastavnoga plana u tome što učenik uz općeobrazovne predmete bira tehničke predmete iz područja elektrotehnike, elektronike, računalstva, računalnih mreža, mehatronike, robotike... Posebnost je i u tome da se gradivo tih predmeta uz predavanja usvaja i laboratorijskim vježbama i na taj se način objedinjuju teorija i praksa.

Elektrostrojarska_skola_-_ucenici_1_razreda_tehnicke_gimnazije.jpg

Tehnička gimnazija namijenjena je učenicima koje zanimaju prirodoslovlje, tehnika i moderne tehnologije te nakon srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje. Zbog stjecanja vrlo širokih općeobrazovnih znanja učenici tehničke gimnazije imaju mogućnost upisa na sve visokoškolske ustanove, a posebice na tehničke fakultete. Uz to učenici dobivaju praktična znanja koja im omogućavaju zapošljavanje ukoliko ne žele nastaviti školovanje na fakultetu. Učenici u izbornim predmeta imaju mogućnost razvijanja svojih specifičnih potencijala i kreativnosti. Prolaznost je na maturi dosada bila stopostotna, upis na fakultete također.

Što kažu učenici?

Lara Oreški, 4. razred:
Upisala sam Elektrostrojarsku školu, zanimanje tehnička gimnazija zbog zanimanja za mehaniku i fiziku, a izlazim iz nje s nadom da ću upisati anglistiku i nederlandistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ovaj mi je eksperimentalni program omogućio da se bavim mehanikom, ali i jezicima i filozofijom. Tijekom četiriju godina sudjelovala sam u mnogim europskim projektima iz programa Erasmus i Erasmus +, pet dana boravila sam u Mađarskoj, naša je školska ekipa pobijedila na međunarodnom debatnom natječaju na Cipru. Sve četiri godine članica sam Centra izvrsnosti iz hrvatskoga jezika, bila sam voditeljica brojnih priredba i moderatorica različitih događanja. Sudjelovala sam u stvaranju i pokretanju Prve školske televizije. Tehnička gimnazija pružila mi je mnoga divna poznanstva i prijateljstva te slobodu da istražujem sve što me zanima.

Elektrostrojarska_skola_-_Lana_Par_i_Lara_Oreski_-_maturantice_tehnicke_gimnazije.jpg

Lana Par i Lara Oreški, maturantice tehničke gimnazije

Antonio Pažur, 4. razred:
Program tehničke gimnazije sviđa mi se zbog raznolikosti predmeta i načina na koji se ti predmeti predaju. Ovaj smjer nije samo štrebanje, već te potiče na istraživanje, razmišljanje i razumijevanje onoga što učiš, bez obzira je li to stručni predmet poput elektrotehnike ili na primjer izborna filozofija.

elektrostrojarska_izborni_predmeti.JPG

      *  Bira se jedan od ponuđenih predmeta
    **   Nastava tih predmeta izvodi se u svakom polugodištu po jedan predmet
   ***  Predmeti s obveznim laboratorijskim/praktičnim vježbama
 ****  Učenik bira obvezne stručne predmete iz područja elektrotehnike, računalstva ili mehatronike
***** Učenik bira dva predmeta između poneđenih predmeta

Kao izborne predmete učenici mogu izabrati predmete iz drugog modula (npr. učenici modula elektrotehnika mogu kao izborne birati predmete Operacijski sustavi i računalne mreže, Programiranje za web, Multimedijalne tehnologije i Građa računala, koji su u stručnom bloku računalstvo).

 

Video sadržaj

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.