Elektrostrojarska škola Varaždin: Tehnička gimnazija objedinjuje teoriju i praksu

Varaždinske vijesti | 3.5.2018. u 17:40h | Objavljeno u Društvo

Ove godine tehničku gimnaziju završava treća generacija učenika Elektrostrojarske škole Varaždin koji su izabrali taj program.

Obrazovni je program tehničke gimnazije jednakovrijedan programu opće gimnazije. Posebnost je nastavnoga plana u tome što učenik uz općeobrazovne predmete bira tehničke predmete iz područja elektrotehnike, elektronike, računalstva, računalnih mreža, mehatronike, robotike... Posebnost je i u tome da se gradivo tih predmeta uz predavanja usvaja i laboratorijskim vježbama i na taj se način objedinjuju teorija i praksa.

Elektrostrojarska_skola_-_ucenici_1_razreda_tehnicke_gimnazije.jpg

Tehnička gimnazija namijenjena je učenicima koje zanimaju prirodoslovlje, tehnika i moderne tehnologije te nakon srednje škole namjeravaju nastaviti obrazovanje. Zbog stjecanja vrlo širokih općeobrazovnih znanja učenici tehničke gimnazije imaju mogućnost upisa na sve visokoškolske ustanove, a posebice na tehničke fakultete. Uz to učenici dobivaju praktična znanja koja im omogućavaju zapošljavanje ukoliko ne žele nastaviti školovanje na fakultetu. Učenici u izbornim predmeta imaju mogućnost razvijanja svojih specifičnih potencijala i kreativnosti. Prolaznost je na maturi dosada bila stopostotna, upis na fakultete također.

Što kažu učenici?

Lara Oreški, 4. razred:
Upisala sam Elektrostrojarsku školu, zanimanje tehnička gimnazija zbog zanimanja za mehaniku i fiziku, a izlazim iz nje s nadom da ću upisati anglistiku i nederlandistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ovaj mi je eksperimentalni program omogućio da se bavim mehanikom, ali i jezicima i filozofijom. Tijekom četiriju godina sudjelovala sam u mnogim europskim projektima iz programa Erasmus i Erasmus +, pet dana boravila sam u Mađarskoj, naša je školska ekipa pobijedila na međunarodnom debatnom natječaju na Cipru. Sve četiri godine članica sam Centra izvrsnosti iz hrvatskoga jezika, bila sam voditeljica brojnih priredba i moderatorica različitih događanja. Sudjelovala sam u stvaranju i pokretanju Prve školske televizije. Tehnička gimnazija pružila mi je mnoga divna poznanstva i prijateljstva te slobodu da istražujem sve što me zanima.

Elektrostrojarska_skola_-_Lana_Par_i_Lara_Oreski_-_maturantice_tehnicke_gimnazije.jpg

Lana Par i Lara Oreški, maturantice tehničke gimnazije

Antonio Pažur, 4. razred:
Program tehničke gimnazije sviđa mi se zbog raznolikosti predmeta i načina na koji se ti predmeti predaju. Ovaj smjer nije samo štrebanje, već te potiče na istraživanje, razmišljanje i razumijevanje onoga što učiš, bez obzira je li to stručni predmet poput elektrotehnike ili na primjer izborna filozofija.

elektrostrojarska_izborni_predmeti.JPG

      *  Bira se jedan od ponuđenih predmeta
    **   Nastava tih predmeta izvodi se u svakom polugodištu po jedan predmet
   ***  Predmeti s obveznim laboratorijskim/praktičnim vježbama
 ****  Učenik bira obvezne stručne predmete iz područja elektrotehnike, računalstva ili mehatronike
***** Učenik bira dva predmeta između poneđenih predmeta

Kao izborne predmete učenici mogu izabrati predmete iz drugog modula (npr. učenici modula elektrotehnika mogu kao izborne birati predmete Operacijski sustavi i računalne mreže, Programiranje za web, Multimedijalne tehnologije i Građa računala, koji su u stručnom bloku računalstvo).

 

Video sadržaj