Edukacijski program UDVDR-a Varaždinske županije dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Edukacijski program UDVDR-a Varaždinske županije dobio suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Foto: UDVDR

Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije ovih je dana stigla lijepa vijest. Naime, temeljem pozitivne ocjene Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja dalo je suglasnost za provedbu edukacijskog programa "Promicanje istine o Domovinskom ratu: Domovinski rat – Istina o slobodi" u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

Edukacijski program izradio je stručni tim ivanečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata na čelu s voditeljem županijske radne skupine i županijskim potpredsjednikom Ljudvekom Cikačem. Program se temelji na višegodišnjim iskustvima održavanja tribina i predavanja o Domovinskom ratu na području Ivanca i Lepoglave te općina Donja Voća, Bednja i Maruševec, kao i u školama Varaždinske županije.

- Isto tako, u njega su implementirana sedmoogodišnja iskustva edukacijskog tima Kluba Petrijanec, predvođenog Vladimirom Milavcem, ujedno koordinatorom županijske radne skupštine, kao i Ogranka Maruševec, koji četiri godine promiče vrijednosti Domovinskog rata u maruševečkim školama pod 'ravnateljskom' palicom Tihomira Budena, koji je, kao i županijski predsjednik Branko Družinić i čelnik varaždinskog Ogranka Krasnodar Kišur, član županijske radne skupine koja je krenula u osmišljavanje i izradu ovog projekta - ističu iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Dodaju da su pomogla i iskustva kolega iz UDVDR Grada Zagreba i Krapinsko-zagorske županije, a značajnu ulogu u projektu imala je i profesorica povijesti ivanečke osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, dr.sc. Suzana Jagić, koja je, uz stručni nadzor i sugestije, i autor njegovog dijela "Hrvatska kroz povijest".

Aktivno je sudjelovala i Mirjana Posavec, ravnateljica Osnovne škole Ivan Ranger, Kamenica, potom Marko Jurinjak, profesor povijesti, te Tomislav Vincek, ravnatelj Osnovne škole Gustav Krklec, Maruševec, koji su svojim pismenim potporama, kao i osobnim angažmanom tijekom njegove pripreme, također snažno poduprli ovaj projekt.

- Uz profesore i učitelje povijesti i drugi nastavnih predmeta škola diljem županije, u ovom projektu puno su nam pitanjima, sugestijama, a nadasve neočekivano velikim interesom za tematiku vezanu uz Domovinski rat pomogli učenici, u kojima smo imali iskrene suradnike. Upravo smo temeljem njihovih zapažanja, pitanja, prijedloga i sugestija tijekom tribina, a posebice onih s anketnih listića koje su popunjavali, doznali teme koje su im najzanimljivije i tome smo prilagodili koncept ovog projekta. Što je i logički, s obzirom na to da se i upravo zbog njih i provodi - naveo je voditelj projekta Ljudvek Cikač.

Inače, projekt je trajanja dva školska sata, a podijeljen je šest tematskih mini-cjelina: Uzroci izbijanja Domovinskog rata, Animirani film Domovinski rat, Varaždinska županija (Gradovi/Općine) u Domovinskom ratu, Post-ratni period do mirne reintegracije 15.1.1998., Predstavljanje ratne opreme / Novca iz doba Domovinskog rata, Dokumentarni film po izboru učenika (Maslenica, Bljesak, Oluja...).

U edukacijskim timovima su vojno i civilno obrazovani časnici s velikim iskustvom u Domovinskom ratu i braniteljskim udrugama, kao i u prenošenju njegovih vrijednosti u svojim sredinama, pa i šire.

- Na žalost, zbog trenutne situacije s epidemijom koronavirusa, predavanja su do daljnjeg obustavljena, a u ožujku i travnju bilo ih je dogovoreno s četiri škole. Također, u planu je bila i prezentacija programa medijima, no i ona je iz istog razloga otkazana. Vodstvo udruge na svojim će sjednicama donijeti odluku o nastavku provedbe projekta, potom ponovno stupiti u kontakt sa školama, no nastavak nije realno očekivati do jeseni, odnosno do nove školske godine - napomenuli su iz UDVDR-a.

udvdr_edukacijski_program_2.jpg

udvdr_edukacijski_program_3.jpg

udvdr_edukacijski_program_4.jpg

udvdr_edukacijski_program_1.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.