DV "Bajka" certificirana europska točka za darovite te jedini vrtić u Varaždinu koji ima ECHA specijalisticu

J.Š./Varaždinske vijesti | 10.3.2020. u 08:10h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Dječji vrtić Bajka, je od 2. ožujka postao nova certificirana europska točka za darovite te jedini vrtić u Varaždinu sa zaposlenom ECHA specijalisticom za obrazovanje darovitih.

Biljana Stanković, psihologinja vrtića uspješno je završila međunarodnu specijalizaciju za obrazovanje darovitih po programu „The Radboud International Training on High Ability“ (RITHA) koju je godinu i pol provodilo nizozemsko sveučilište Radboud University iz Nijmegena.Tom prilikom uručena joj je diploma Europskog vijeća za visoke sposobnosti (European High Ability Council – ECHA) te je postala jedna od 11 specijalista za obrazovanje darovitih u RH. 

Dječjem vrtiću Bajka, također je na svečanosti u organizaciji Varaždinske županije i Europskog centra za darovite Hrvatska – Centara izvrsnosti Varaždinske županije uručen prestižni certifikat European Talent Point.

Certifikat i diploma logični su slijed događaja koji su potvrdili dvadesetogodišnju vrtićku brigu i motivaciju za njegovanjem kulture izvrsnosti i drugačijeg edukacijskog pristupa darovitim pojedincima. Darovitost nije elitizam, niti označava bolje već je drugačije. Tako darovita djeca kao i ostala djeca s posebnim potrebama trebaju individualiziran pristup, okruženje koje razumije i potiče njihove sposobnosti te educirane stručnjake koji svojim znanjem mogu biti potpora djeci, njihovim obiteljima koji se nerijetko susreću s nizom problematike, te potpora obrazovnim stručnjacima koji se svakodnevno u procesu susreću sa izazovima vezanim uz navedeno.

- U vrtiću smo unatrag nekoliko godina modificirali okolinu kako bi djeci ponudili izazovnije i kompliciranije sadržaje, oformili smo igraonice koje su fokusirane na razvoj posebnih talenata, razvili smo mentorski program u kojem surađujemo sa osnovnim školama, fakultetima, organizacijama i udrugama na području Varaždina i šire, obogatili redoviti kurikulum, razvili kreativni kurikulum za potencijalno darovitu djecu, usavršili i unaprijedili dijagnostiku darovitih te uveli nove sadržaje poput STEaM obrazovanja od najranije dobi. Želimo svakom djetetu dati priliku pa tako i darovitom da odrasta u okruženju koje ga razumije i prihvaća – izjavila je Biljana Stanković.

- Postati dio European Talent Support Networka - europske organizacije koja umrežava ustanove i institucije koje rade s darovitom djecom, iznimno je veselje za dječji vrtić Bajka i sve nas stručnjake koji radimo u njemu. U našem vrtiću njeguje se timski rad te je tako i ovaj certifikat rezultat doprinosa svih nas involvirani u obrazovanje darovitih – odgojitelja, pedagoga, psihologa, mentora, glazbenjaka, umjetnika i dr. Dječji vrtić Bajka predstavlja okolinu koja razumije i uvažava djetetovu želju za učenjem i stvaranjem. U ovom se vrtiću sustavno i planski bavimo darovitom djecom, posjedujemo i suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za navedeno. Uz bogatu ponudu kvalitetnih sredstava i materijala djeca mogu odlučivati što žele učiti, čime se žele baviti , na koji način i na kojem mjestu – izjavila je ravnateljica Jadranka Stanković.

 

Galerija slika