Državna matura: kako su prošli maturanti iz Varaždinske županije? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Državna matura: kako su prošli maturanti iz Varaždinske županije?

IHR/Varaždinske vijesti | 14.7.2019. u 14:32h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Točno u podne u srijedu 10. srpnja objavljeni su privremeni rezultati državne mature. Kakvi su rezultati i je li ovogodišnja generacija maturanata ostvarila dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature, kao što se moglo pročitati u medijima, u Nacionalnom centru za vrednovanje obrazovanja nisu željeli komentirati.
- S obzirom da su u tijeku rokovi za prigovore te će se možebitno rezultati mijenjati, trenutno nismo u mogućnosti davati komentare. Objava konačnih rezultata ispita državne mature je u ponedjeljak 15. srpnja točno u podne - poručili su u petak iz Centra.

Puno više informacija o tome kako su prošli maturanti nismo doznali ni u varaždinskim srednjim školama. U mnogim školama nisu bili skloni komentirati privremene rezultate dok ne postanu službeni. Ipak, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos kaže da su u toj školi jako zadovoljni rezultatima.
- Rezultati su bitno bolji u odnosu na protekle dvije godine. Najveći napredak je pokazan iz Matematike na obje razine i Hrvatskog jezika na osnovnoj razini – rekao je Kos.
Od 209 maturanata te varaždinske srednje škole ispite je prijavilo 209. Učenici su pisali Hrvatski jezik, Matematiku i strane jezike. Od izbornih ispita najviše je birana Fizika i Informatika, doznali smo od ravnatelja Kosa.
- Nemamo niti jednog učenika koji je ispit riješio 100 %, ali 62 učenika su postigla rezultate koji su među 10 % najuspješnijih rezultata u Hrvatskoj na tim ispitima – rekao je Kos.
Ravnatelj Srednje škole Novi Marof Nikola Žganec rekao je kako je u toj školi 95 posto učenika pristupilo ispitima državne mature.
- Uz obvezne predmete Matematiku, Hrvatski te Njemački i Engleski jezik učenici su prijavili i izborne predmete. Politika i gospodarstvo je bio ove godine najtraženiji izborni predmet zatim Fizika, Kemija, Povijest, Geografija, Psihologija i Biologija – rekao je ravnatelj Žganec, no privremene rezultate nije komentirao. .

Ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski bila je iskrena i priznala da nije zadovoljna postignutim rezultatima učenika na državnoj maturu. Na toj školi državnu maturu je polagalo osam učenika, s obzirom da je mogu isati samo učenici četverogodišnjih programa i svi su pisali samo obvezne ispite bez izbornih, izvjetila nas je ravnateljica Tršinski.

Označeno u