Druga gimnazija energetski obnovljena, učenici i djelatnici imat će i klimu! Foto: Varaždinska županija

Druga gimnazija energetski obnovljena, učenici i djelatnici imat će i klimu!

IHR/Varaždinske vijesti | 1.7.2020. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

Završila je energetska obnova Druge gimnazije Varaždin zahvaljujući kojoj su osigurani znatno kvalitetniji uvjeti rada za ukupno 564 učenika i 78 djelatnika te škole, a škola će ubuduće ostvarivati i značajne uštede na energentima.

Istaknuto je to danas na završnoj konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Druge gimnazije Varaždin na adresi Hallerova aleja 6a, 42 000 Varaždin“ održanoj u toj varaždinskoj srednjoj školi.

- Nakon Srednje škole Ivanec, energetska obnova Druge gimnazije Varaždin drugi je najveći projekt energetske obnove škola u Varaždinskoj županiji. Vrijednost radova je nešto manja od 10 milijuna kuna, pri čemu osigurana i bespovratna sredstva iz EU u iznosu od 4,5 milijuna kuna, 2,1 milijuna kuna osigurano je iz Fonda za sufinanciranje, dok je Varaždinska županija osigurala 3,6 milijuna kuna. Zahvaljujući energetskoj obnovi ovdje se danas nalzimo u vrhunski modernom objektu odlično izoliranom, klimatiziranom s modernim sustavima klimatizacije i grijanja te možemo uživati na ovaj vrući dan u ovoj zgradi koja je energetski obnovljena, ali i sadržajno bogata - rekao je zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

Ustvrdio je kako je Varaždinska županija najuspješnija po povlačenju EU sredstava te u energetskoj obnovi škola.

- Po tome smo uspješniji od Zagreba koji ima pet puta više stanovnika nego Varaždinska županija. U tome prilog idu i podaci: u razdoblju od 2014. do 2017. godine u škole u Varaždinskoj županiji uloženo je četiri milijuna kuna, a od 2017. do 2020. godine 820 milijuna kuna. To dovoljno govori samo za sebe - ustvrdio je Paljak.

S provedenim radovima i ulaganjima u zgradu škole zadovoljna je i ravnateljica Druge gimnazije Varaždin.

- Riječ je o ogromnom projektu vrijednosti 9,7 milijuna kuna zahvaljujući kojem je škola dobila novo ruho. Promijenjeno je krovište, koje je i izolirano, a na krovu su postavljene fotonaponske čelije za proizvodnju električne energije. U potpunosti je promijenjena stolarija, a na zgradu je postavljena termofasada. U sve učionice ugrađeni su ventilni konvektori, a uspostavljena je nova dizalica topline zahvaljujući kojoj smo dobili grijanje i hlađenje u zgradi škole. Navedenim mjerama doći će do povećanja energetske učinkovitosti zgrade koja će se očitovati u uštedi potrebne toplinske energije za 51 posto, kao i smanjenju emisije CO2 za 87 posto - rekla je ravnateljica Grđan.