Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever: "Prehrambeni sektor među najstabilnijima u koronakrizi" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever: "Prehrambeni sektor među najstabilnijima u koronakrizi"

IHR/Varaždinske vijesti | 25.5.2020. u 16:07h | Objavljeno u Društvo

Od 11. svibnja studenti Sveučilišta Sjever ponovno imaju vježbe koje su zbog pandemije koronavirusa bile onemogućene. Laboratorijske vježbe opet se izvode i za studente preddiplomskog studija Prehrambene tehnologije koji se od akademske godine 2018./2019. izvodi u Sveučilišnom centru Koprivnica Sveučilišta Sjever. Riječ je o preddiplomskom stručnom studiju u STEM području koji je prije dvije godine pokrenut na temelju potreba gospodarstva sjeverne Hrvatske koje ima razvijenu prehrambenu industriju te je stručni kadar u tom području više nego potreban.

Ekološka i organska hrana

- Vježbe se provode u skladu s preporukama HZJZ-a uvedenim zbog koronavirusa. Zbog pandemije COVID-19 nastava se na Sveučilištu Sjever od 16. ožujka odvijala se on-line, uz veliku podršku infromatičke službe uz tjedna izvješća pročelnicima studija i anketiranjem studenata njihovog zadovoljstva održavanjem nastave na daljinu – doznali smo od doc. dr. sc. Natalija Uršulin-Trstenjak, prof. v. š. specijalist analitike i mikrobiologije hrane koja na studiju Sestrinstva predaje Dijetetiku i Sestrinsku primjenu dijatoterapije, dok je na preddiplomskom studiju Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever nositeljica čak pet kolegija iz područja nutricionizma, kontrole kakvoće, sigurnosti, gastonomije i higijene hrane.

Doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak 20 godina radila je na Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, a aktivno je sudjelovala u finalizaciji i otvaranju studija Prehrambene tehnologije Sveučilišta Sjever, ali i studija Sestrinstva. „Stručnjakinja za hranu“ objavila je 128 stručnih i znanstvenih radova, završila je dva magisterija te doktorat na Prehrambenom fakultetu u Zagrebu, a autorica i koautorica je pet knjiga.

- U vrijeme kada sam počela raditi za Sveučilište Sjever tek se počinjalo sa studijem Sestrinstva, dok je danas Odjel sestrinstva respektabilan odjel sa stručnim i profesionalnim kadrom i vrhunskom opremom, na kojem me izuzetno veseli raditi sa studentima kroz kolegije Dijetetika i Sestrinska primjena dijetoterapije. Ipak, kruna mog rada je Odjel prehrambene tehnologije. Zahvaljujući mladom i ambicioznom pročelniku izv. prof. dr. sc. Bojanu Šarkanju koji je nagrađen s Državnom nagradom za znanost, studij svakim danom raste i razvija se – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Tako je ove akademske godine opremljen novi kemijski i mikrobiološki laboratorij, a nastava se odvija u novo obnovljenim zgradama s moderno opremljenim predavaonicama i laboratorijima. U planu je obnova još jedne zgrade potrebne za Odjel prehrambene tehnologije u kojoj će se opremiti laboratoriji i predavaonica vrhunskom opremom.

- Imperativ predstavlja i nastavak te proširenje povezivanja s prehrambenim industrijama i lokalnim OPG-ovima, uz okretanje prema društveno i okolišno odgovornoj ekološkoj, organskoj i biodinamičkoj proizvodnji i preradi hrane. Trenutno radimo na nekoliko domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata, a u pripremi je još nekoliko njih. Pred nama je jako puno posla, no mi smo tu zbog studenata i trebamo im se što je više moguće prilagoditi kako bi im što lakše prenijeli znanje. Mogu reći da studenti to svakim danom sve više prepoznaju – istaknula je.

Kreativne industrije

Preddiplomski stručni studij Prehrambene tehnologije u kratkom je vremenu po brojnosti studenata i kvaliteti postao vodeći studij u tom području u Hrvatskoj.

- Nit vodilja otvaranja Odjela prehrambene tehnologije na Sveučilištu Sjever u Koprivnici je to što danas veliki dio aktivne prehrambene industrije radi upravo na sjeveru Hrvatske uz prisutnost i velikog broja OPG-ova koji proizvode i prerađuju hranu. Najvećim dijelom dolaze nam studenti kao prehrambeni tehničari i tehničari nutricionisti, farmaceuti, gimnazijalci, ali i računalni tehničari, komercijalisti i ekonomisti. Neki studiraju radeći u prehrambenoj ili farmaceutskoj industriji. Uspjehu ovog studija doprinosi i odlična suradnja s lokalnom zajednicom na nivou prehrambene industrije od Podravke, Carlsberg Croatia, Osatina grupe, a surađujemo i s Centrom dr. Rudolf Steiner s kojim je u pripremi prijava projekata istraživanja o biodinamičkoj hrani, kao i OPG-om Horvatić – stare sorte voćaka, s kojim smo započeli istraživanja o otpornosti i ljekovitim svojstvima tradicionalnih hrvatskih sorti jabuka. Time se naši studenti upoznavaju sa svim izazovima posla prehrambenog tehnologa – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Navodi kako je posao prehrambenog tehnologa izuzetno odgovoran, ali i kreativan.

- Sve što susrećemo na policama trgovina i što jedemo, sir, jogurt, kvasac, brašno, čokolada, sokovi, pivo, vegeta… “djelo“ su i prehrambenog tehnologa koji stvara proizvod u prehrambeno-prerađivačkoj industriji (Vindija, Koka, Vajda, Pipo, Marodi, Podravka, Carlsberg Croatia, Kraš, Jamnica…). Osim toga, prehrambeni tehnolozi brinu o zdravstvenoj ispravnosti, higijeni i nutritivnom sastavu hrane. Prehrambeni tehnolozi dio su timova koji rade u kemijskim i mikrobiološkim laboratorijima za kontrolu kakvoće i sigurnosti hrane i vode. Posao pronalaze i u srodnim industrijama poput farmaceutske industrije (Belupo, ACG Lukaps, Pliva), ribarnicama, nutricionističkim savjetovalištima, agro-tehnološkim firmama, a planiraju prehranu i brinu o nutritivnim potrebama korisnika staračkih domova i bolnica – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Osim što su važni dionici prehrambene industrije, nakon završetka preddiplomskog stručnog studija Prehrambena tehnologija studenti mogu pokrenuti i vlastiti biznis.
- Mogu otvoriti vlastiti OPG, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću, ali i veliko poduzeće. Važno je naglasiti da uz Sveučilište Sjever funkcionira i inkubator kreativnih industrija gdje studenti mogu potražiti i dobiti svu potrebnu pomoć za početak poduzetničkog poduhvata – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak.

Hrana ili auto?

Na pitanje kako se trenutna kriza zbog pandemije odrazila na prehrambeni sektor, doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak ističe kako ljudi uvijek važnost i prednost kod kupovine daju hrani u odnosu na kupnju automobila, tehnike ili putovanja, što prehrambeni sektor čini jednim od najstabilnijih.

- S obzirom na predviđanja da će nas do 2050. godine u svijetu biti oko 10 milijardi, a u sve većem nedostatku poljoprivrednog zemljišta nameće se zahtjev za primjenom pametnih tehnologija i korištenjem sirovina minimalizacijom otpada. Osiguranjem dovoljnog broja kvalitetnih prehrambenih tehnologa teorija može psotati stvarnost. Mi na Sveučilištu Sjever idemo u tom pravcu. Bilo razvijanjem u sklopu prehrambene industrije ili otvaranjem vlastite proizvodnje potičemo studente na tom putu do ostvarenja i osiguranja kvalitetne egzistencije – istaknula je doc. dr. sc. Uršulin-Trstenjak sa Sveučilišta Sjever.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...