Centar izvrsnosti za kemiju: kemija je idealan objekt za razvijanje vještina i sposobnosti

Napisao/la: -

Pokus je najvažnije oruđe suvremenog znanstvenika, a učenje otkrivanjem ili učenje istraživanjem ostaje kao trajno i uporabivo znanje. Znaju to učenici koji polaze Centar izvrsnosti za kemiju u Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin, a kojih se bilježi svake godine sve više.

- Obično u srednjoj školi interes padne, ali ova godina je iznimna pa imamo porast upisanih učenika prvih razreda srednjih škola – kažu voditeljice u Centru Mihaela Vrbnjak Grđan i Vesna Vrček profesorice biologije i kemije.

Rade isključivo pokusi

Kemija kao predmet služi kao idealan objekt na kojem se mogu razviti vještine i sposobnosti. Sve što se nauči napamet to se najčešće i zaboravi. Međutim, sve što učenici učine, vide, zaključe i izgovore vlastitim riječima ostaje kao trajno i uporabivo znanje. Stoga je nastava u Centru izvrsnosti za kemiju isključivo eksperimentalna. Radi se u grupi, paru ili individualno, a rezultati, dokazuju to natjecanja, su odlični.

- Grupe su čak i velike. Sedmaši i osmaši su u grupama po 20 učenika, prvog razreda srednje imamo 16, a ostale grupe imaju 10 učenika – kažu sugovornice Vrbnjak Grđan i Vrček.
Učenici su u Centru podijeljeni po razredima po kojima se obrađuju nastavna područja.

- Nastava je eksperimentalna i istraživačka jer je kemija otkrivanje, a što znači da se rade isključivo pokusi. Možda jesu teme slične onima koje se obrađuju na redovnoj nastavi, ali ne radimo ih na isti način – objašnjavaju sugovornice, dodajući da svaki mentor određenog programa ima slobodu kreiranja vlastita sadržaja koji će prezentirati učenicima.

- Složili smo raspored, odredili glavne teme, ali mentori su ti koji na određene teme rade varijacije, kreiraju samostalno pokuse. I sve su to samostalni i autorski radovi koje oni primjenjuju na samoj nastavi u Centru. Ponekad učenici sami predlože neke ideje. Zapravo, vidimo na nastavi kako učenici reagiraju na određene pokuse pa vas i njihov interes potakne da poradite na kreiranju izazovnijih pokusa - objašnjavaju.

Mentori kojih je u Centar uključeno 14, podijeljeni su po područjima kemije koje ima najbolje leži. Svake godine se i dio opreme modernizira pa se i zato nastava svake godine nadograđuje novitetima.
Što se natjecanja tiče, učenici Centra su se ove godine uključili u jedno novo natjecanje naziva Atom liga koja ima dva kola. Jedno je već održano, a sljedeće im slijedi početkom travnja. Uključeni su i u Turnir mladih prirodoslovaca koji je međunarodnog karaktera. Dakle, polaznici Centra sudjeluju na natjecanjima u Hrvatskoj na svim razinama, a također redovito sudjeluju na međunarodnim Kemijskim olimpijadama i Mendeljejevoj olimpijadi. Svake godine nekoliko polaznika CIK – a Državno povjerenstvo pozove na testiranje za EUSO i IJUO, te se gotovo uvijek netko i plasira na navedene olimpijade.

- Natjecanja su nam vrlo značajna, ali definitivno su nam i potvrda da odrađujemo dobro s učenicima početni, pripremni dio – ukazuju sugovornice.

Najjači rezultati, terenska nastava i radionice

U Centar su uključenici i učenici drugih županija i to iz Međimurske i Koprivničko – križevačke, a najjači rezultat do sada za Centar je ostvario Ilija Srpak koji je bio na EUSU, IJSU, Mendeljejevoj olimpijadi te četiri kemijske olimpijade i na svakom natjecanju osvojio medalju. Luka List iz Koprivničko-križevačke županije bio je u reprezentaciji Hrvatske za Mendeljejevu olimpijadu i Međunarodnu kemijsku olimpijadu te osvojio broncu na obje olimpijade. Na EUSU su bili, ali prije dvije godine Marko Srpak i Janko Vrček, a na IJSU Andrea Križanič i Alisa Pevec. Centar ima odlučnu suradnju s Institutom Ruđer Bošković i Kemijskim odsjekom Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu.

- Naši polaznici često posjećuju navedene institucije i u laboratorijima rade određene vježbe, a profesori u tim institucijama su i predavači u Centru. Surađujemo i s Hrvatskim kemijskim društvom, sa sekcijom e-škola kemije. S njima organiziramo radionice i edukacije naših profesora i učenika. Specifično za CIK je i to da organiziramo terensku nastavu pa smo primjerice s učenicima bili u Ljubljani gdje smo posjetili Hižu eksperimentov ili pak u Smiljanu u Memorijalnom centru Nikole Tesle – nabrajaju sugovornice, dodajući da polaznicima Centra radionice i predavanja dođu održati i bivši polaznici Centra, danas uspješni studenti poznatih fakulteta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.