Čelnica SHU-a Šprem: "Ne pristajemo na parcijalna rješenja, ako treba bit će prosvjed uz početak nastave" Foto: Arhiva VV

Čelnica SHU-a Šprem: "Ne pristajemo na parcijalna rješenja, ako treba bit će prosvjed uz početak nastave"

IHR/Varaždinske vijesti | 19.8.2019. u 16:32h | Objavljeno u Društvo

- Zahtjevi sindikata su jasni: tražimo rast koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike u sustavu obrazovanja. Parcijalna i nepotpuna rješenja nas ne zadovoljavaju, te ćemo, u slučaju neprihvaćanja naših zahtjeva, postupiti sukladno odlukama naših tijela, pa će nova školska godina započeti prosvjedom u organizaciji dvaju najvećih obrazovnih sindikata u Hrvatskoj i najavom štrajka – najavila je Sanja Šprem, čelnica Sindikata hrvatskih učitelja s kojom smo razgovarali o plaćama u obrazovanju, uvođenju reforme „Škola za život“, odnosima s ministricom Blaženkom Divjak i najavljenim dobivanjem statusa službenih osoba za prosvjetare.

Šprem podsjeća da su zajedno s Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske uputili argumentirani zahtjev za povećanjem koeficijenata složenosti poslova za sve zaposlenike u školstvu.
- Namjerno naglašavam argumentirani zahtjev jer je iz podataka vidljivo zaostajanje naših plaća u odnosu na ostale javne i državne službe, a s obzirom na razinu stručne spreme. Povećanje osnovice plaća svim korisnicima državnog proračuna ne rješava takvo zaostajanje i potplaćenost najobrazovanijih. Toga je svjesna i resorna ministrica, ali vjerujemo da je također svjesna i da postotak o kojem ona govori nije adekvatan i ne dokida zaostajanje naših plaća. Toga bi trebala biti svjesna i Vlada – ističe Šprem

Po plaćama smo, ističe predsjednica SHU-a, najbliži Česima, no i oni nas “šišaju”!

- Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je u travnju bila 6.434 kune i otprilike na toj razini su i naše plaće. Početna plaća učitelja u susjednoj Sloveniji i Austriji je dvostruko veća, dok je početna plaća učitelja u Njemačkoj veća od 3.000 eura. Najbliže našim plaćama, a ipak više, su plaće u Češkoj, oko 1.200 eura – naglašava Šprem.

Iako je u Hrvatskoj prosječna plaća djelatnika u obrazovanju na razini prosječne plaće u Hrvatskoj, Šprem upozorava kako u sustavu obrazovanja radi najobrazovaniji kadar.

- Kad uspoređujemo naše plaće s obzirom na razinu stručne spreme tada je situacija jako loša. Prema zadnjim podacima Državnog zavoda za statistiku iz travnja ove godine prosječna plaća za zaposlenike s visokom stručnom spremom u Hrvatskoj je bila 8.639 kuna, dok su zaposlenici s visokom stručnom spremom u sustavu obrazovanja imali prosječnu plaću od 6.458 kuna. To je više od 2.000 kuna niža prosječna plaća. Dakle, ne samo da su učitelji potplaćeni, nego su i omalovaženi. I oni kao struka, ali i ono što obrazovanje treba ili bi trebalo predstavljati u nekom društvu – ističe predsjednica SHU-a.
- Prosječna neto plaća u Hrvatskoj je u travnju bila 6.434 kune i otprilike na toj razini su i naše plaće. Početna plaća učitelja u susjednoj Sloveniji i Austriji je dvostruko veća, dok je početna plaća učitelja u Njemačkoj veća od 3.000 eura. Najbliže našim plaćama, a ipak više, su plaće u Češkoj, oko 1.200 eura – naglašava Šprem.

Zanimalo nas je i što kaže na prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji je najavio da će ministrici uputiti prijedlog da se plaće djelatnika u obrazovanju izjednače s plaćama odgajatelja u zagrebačkim dječjim vrtićima.

- Lijepo je što zagrebački gradonačelnik vodi računa o prosvjetarima. Bilo bi još bolje kad se njegovo zalaganje za nas ne bi svodilo na trenutne dnevno-političke obračune – istaknula je Šprem.

Na pitanje je li SHU zadovoljan radom ministrice Blaženke Divjak, čini se da bi moglo i bolje.

- Suradnja s resornim ministarstvom i ministricom odvija se na razini koja je nužna za ostvarenje socijalnog dijaloga. Da bi suradnja i uvažavanje prijedloga i argumenata SHU-a mogla i trebala biti na višoj razini, trebala bi, a bilo bi to i produktivnije za obje strane – ističe Šprem.

Više o tome što čelnica SHU-a misli o uvođenju kurikularne reforme od jeseni u škole i drugim aktualnostima u području obrazovanja pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti…

Označeno u