CECIIS 2016: Aktualne teme informacijskih znanosti u Varaždinu okupile vrhunske stručnjake Foto: Krešimir Đurić

CECIIS 2016: Aktualne teme informacijskih znanosti u Varaždinu okupile vrhunske stručnjake

| 21.9.2016. u 17:52h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski Fakultet organizacije i informatike od 21. do 23. rujna domaćin je 27. međunarodne znanstvene konferencije posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima – CECIIS 2016 (Central European Conference on Information and Intelligent Systems).

Na današnjem svečanom otvorenju sudjelovalo je više od 200 sudionika, što ovogodišnji CECIIS čini jednim od najuspješnijih u posljednjih nekoliko godina i dokazuje da razvio u jednu od najznačajnijih konferencija iz područja primijenjenih informacijskih znanosti u srednjoj Europi.

- Mnoge konferencije koje su bile daleko veće od naše su se ugasile, jer osnovni pokretači koji ljude "tjeraju" da idu na takve konferencije su nestali. Više nije problem diseminirati informaciju o svom istraživačkom radu, ima jako puno znanstvenih časopisa, ali ono što definitivno nedostaje je mogućnost da se direktno kontaktira s ljudima. To je osnovna vrijednost ove konferencije oko koje mi gradimo strategiju održivosti. Ovo je mjesto gdje istraživači u direktnom kontaktu s vrhunskim stručnjacima mogu dobiti brzu povratnu informaciju o ispravnosti svoje ideje, jesu li na dobrom tragu. U ovom području je to strahovito važno jer je gubitak od nekoliko mjeseci u ICT-u nenadoknadiv. Usto, temu svake godine prilagodimo tako da bude aktualna, što je također važan motivacijski faktor za sudjelovanje na konferenciji - napomenuo je prof.dr.sc. Tihomir Hunjak, predsjednik Programskog odbora CECIIS-a.

Ovogodišnja konferencija u znaku je velikih podataka, s naglaskom na analitike u učenju (Big Data – Learning Analytics (LA)), a tijekom održavanja konferencije svoje će radove predstaviti znanstvenici i stručnjaci u području informacijskih i inteligentnih sustava iz 17 zemalja Europe i svijeta.

- Obrada velikih količina podataka je tema koja je danas jako zanimljiva i koja će obilježiti našu budućnost u sljedećih 10-15 godina - istaknuo je prof.dr.sc. Neven Vrček, dekan FOI-ja.

Pozvana predavanja danas su održali priznati znanstvenici prof.dr.sc. Dragan Gaševid (The University of Edinburgh, Ujedinjeno kraljevstvo), prof.dr.sc. Peter Parycek (Danube University Krems, Austrija), dok će sutra predavanje održati prof.dr.sc. Wim Van Petegem (KU Lueven, Belgija). Također, autori znanstvenih radova prezentirat će najnovija dostignuća iz područja informacijskih i inteligentnih sustava u ukupno šest sekcija.

Uz CECIIS se već tradicionalno odvijaju paralelna događanja koja su povezana s temom konferencije. Prvoga dana konferencije održan je Dan e-Škola, u sklopu kojeg je predstavljen projekt "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola, pilot projekt". O projektu je govorio ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić, naglasivši da svrha projekta nije samo opremanje škola već i stvaranje digitalno kompetentnih učenika i nastavnika, dok je dekan Neven Vrček naglasio da je projekt e-Škole jedan od trenutno najvažnijih projekata u Hrvatskoj na kojem je samo na FOI-ju angažirano 30-ak zaposlenika.

Održana je i Studentska poster sekcija na kojoj studenti FOI-ja i drugih fakulteta izlagažu svoje istraživačke radove, dok studenti iz nekoliko zemalja svijeta prezentiraju svoje radove koristeći videokonferencijsku tehnologiju. Drugoga dana konferencije prezentaciju znanstveno-istraživačkog projekta pod nazivom "Razvoj metodološkog okvira za strateško odlučivanje u visokom obrazovanju - primjer implementacije otvorenog učenja i učenja na daljinu – HigherDecision" održat će članovi projekta koji će izložiti sve dosadašnje rezultate i postere te održati prezentacije za sve zainteresirane znanstvenike i širu zajednicu.

Otvorenju su, među ostalima, prisustvovali i Hrvoje Šlezak, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta te Alen Kišić, zamjenik župana Varaždinske županije.