Brojni stručnjaci i znanstvenici na konferenciji "Održive turističke destinacije" na Sveučilištu Sjever Foto: Ilustracija/Varaždinske vijesti

Brojni stručnjaci i znanstvenici na konferenciji "Održive turističke destinacije" na Sveučilištu Sjever

VV | 24.10.2019. u 20:45h | Objavljeno u Društvo

Brojni domaći i inozemni stručnjaci i znanstvenici okupili su se danas na 46. Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ekonomskog i socijalnog razvoja „Održive turističke destinacije“ - 46th International Scientific Conference of Economic and Social Development "Sustainable Tourist Destinations" na Sveučilištu Sjever. Tema konferencije jest razmjena znanja i iskustava među stručnjacima zainteresiranima za globalizaciju, suvremenu ekonomiju, međunarodna tržišta kapitala, poduzetništvo, suvremena poduzeća te ostale srodne teme.

- Konferencija se održava prvenstveno u cilju približavanja tematike ekonomskog i socijalnog razvoja suvremenog svijeta široj znanstvenoj i stručnoj javnosti, naglašavanja značaja pravne perspektive suvremenih gospodarskih kretanja i njihova utjecaja na socijalni razvoj – naglasila je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju, izv.prof.dr.sc. Anica Hunjet.

Prof. dr. sc. Marijan Cingula s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu naglasio je kako su ovom konferencijom o ekonomskom i društvenom razvoju željeli povezati socijalnu odgovornost i gospodarski razvoj, a Sveučilište Sjever je u fokus stavilo održivost turizma.

- Budući da smo mi monokulturna država turizam nam je prevažna privredna djelatnost koja nam nosi glavni prihod u našem GDP-u, no pitanje je kakav turizam želimo: je li to masovni turizam u kojem kruzeri uništavaju najljepše hrvatske gradove, je li to turizam u kojem će Plitvice za nekoliko godina biti potpuno devastirane ili turizam u kojemu će naša obala pred apartmanizacijom ustupiti vrlo brzo i ostati bez onih najljepših obilježja. Mnogi koji se turizmom bave ističu potrebu da se naglasi ta održivost i da se turistička djelatnost prilagodi onome što je interes idućih generacija – istaknuo je prof. dr. sc. Cingula.

Upravo bi okrugli stol, koji je posvećen ovoj temi, trebao doprinijeti osvješćivanju naših ljudi glede potrebe da se turizam promatra dugoročno kao održiva djelatnost, istaknuo je. 

Na Sveučilište Sjever stigao je i ministar gospodarstva Darko Horvat.

- Važno je osigurati održivi rast, a tom održivom rastu osigurati održivo financiranje. Sve strateške grane gospodarstava europskih zemalja u ovom trenutku se bore s istim problemom. Mi u ovom trenutku u Hrvatskoj uz velike državne investicije akceleratorom gospodarskog rasta očekujemo ili imamo europske fondove, no crpiti EU fondove ima svoj vremenski okvir. U jednom trenutku morat ćemo osmisliti održivi razvoj i održivo financiranje bez participacije i bespovratnih sredstava EU fondova. Do tog trenutka imamo priliku naučiti kako, vidjeti iskustva drugih zemalja - istaknuo je Horvat.

Ova značajna 46. po redu Međunarodna znanstvena konferencija održava se u organizaciji Sveučilišta Sjever, Fakulteta za menadžment Sveučilišta u Varšavi iz Poljske i Pravnog fakulteta Sveučilišta Mohammed V u Rabatu iz Maroka.

Označeno u