Odobren oprost dugova u iznosu od 122 milijuna kuna

M.P./VV/Večernji.hr | 11.10.2015. u 08:37h | Objavljeno u Aktualno

Odobrena su 30.202 zahtjeva za otpis i odgodu duga ukupne vrijednosti 122.167.748 kuna. Rezultate mjere otpisa duga predstavila je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, piše Večernji.hr.

Po broju odobrenih zahtjeva u vrhu su HRT, Hrvatski telekom i Vipnet, slijedi Hrvatska poštanska banka, Zagrebačka banka, Tele2, a među prvih 20 je i HZZO te Zagrebački holding. Sporazum o oprostu potpisala su 294 vjerovnika. U registru dužnika je 60.201 osoba, ali je otpis svojih dugovanja zatražilo njih 37.934, dakle nešto više od polovice. Trenutačno se obrađuju još 194 zahtjeva, 3332 zahtjeva bila su nepotpuna, a odbijeno ih je 4662. Odbijeni su zbog previsokih primitaka ili posjedovanja vrijednih nekretnina pored onih u kojima žive, ušteđevine ili druge vrijedne imovine.

- Nije se unaprijed moglo znati tko će zadovoljiti kriterije za otpis duga - rekla je Opačić, ocijenivši mjeru uspješnom iz tri razloga.

Rezultat je dogovora između vlasti, banaka, teleoperatora, jedinica lokalne samouprave i drugih pravnih osoba koje su pokazale visok stupanj društvene svijesti, nadalje, 30 tisuća otpisanih dugova govore da je velikom broju socijalno najugroženijih obitelji olakšan život i osiguran novi početak bez duga, a da u isto vrijeme tom mjerom nije ugroženo poslovanje vjerovnika ili državni proračun, te da je sustav mjeru koja je obuhvaćala više resora proveo učinkovito i bez dodatnog administriranja.