Župan obišao novouređene prostore budućeg Memorijalnog centra hrvatskih branitelja u Ivancu Foto: Varaždinska županija

Župan obišao novouređene prostore budućeg Memorijalnog centra hrvatskih branitelja u Ivancu

Varaždinske vijesti | 3.8.2023. u 17:34h | Objavljeno u Našim krajem

Sjedište budućeg Memorijalnog centra hrvatskih branitelja u Ivancu posjetio je župan Anđelko Stričak u pratnji predsjednika Gradskog vijeća Grada Ivanca Zdenka Đurasa, a prostore im je u društvu članova pokazao Ljudvek Cikač, predsjednik UDVDR Ivanec.

memorijalni_centar_hrvatskih_branitelja_ivanec_obilazak_03082023_1.jpg

- Ova zgrada je u vlasništvu Varaždinske županije, a prošle godine smo na poziv Crvenog križa i Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ogranak Ivanec obišli ove prostore, uvjerili se kako su sami prostori u prilično derutnom stanju. Tada smo dogovorili kako bi jedan dio zgrade bio namijenjen za potrebe braniteljskih udruga, a drugi dio koristio bi Crveni križ. Članovi HVIDRA-a i UDVDR-a iz Ivanca prionuli su uređenju svojih prostora u kojeg planiraju smjestiti Memorijalni centar u znak sjećanja na sve poginule branitelje s Ivanečkog područja, odnosno na sve branitelje kao znak zahvale za sve što su učinili kako bi naša Domovina bila slobodna. Stoga smo uoči obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja obišli ovaj prostor koji je zaista lijepo uređeni te koristim priliku da čestitam kolegama braniteljima na trudu i angažmanu kojeg su uložili da bi ovi prostori dobili novi sjaj - rekao je župan.

memorijalni_centar_hrvatskih_branitelja_ivanec_obilazak_03082023_2.jpg

- Nadam se da će kroz mjesec-dva biti upriličeno i otvorenje kako bi svi zainteresirani građani mogli razgledati centar te se upoznati s doprinosom ivanečkih branitelja u oslobodilačkom Domovinskom ratu, a zasigurno će biti zanimljivo i vidjeti ratne rekvizite, različite odore, naoružanje i tehniku. Drago mi je da braniteljske udruge i Crveni križ imaju jako dobru suradnju te da u jednoj sinergiji rade na korist svih građana odnosno da pomažu potrebitima s ovog područja čime pokazuju odličan primjer ostalima – istaknuo je župan.

Zdenko Đuras, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ivanca, zahvalio je županu na dolasku te na potpori koju pruža u realizaciji mnogih projekata na području Grada Ivanca.

memorijalni_centar_hrvatskih_branitelja_ivanec_obilazak_03082023_3.jpg

- Drago mi je da je župan posjetio sjedište buduće Memorijalnog centra naših branitelja u kojem će biti predstavljene i fotografije i rekviziti iz Domovinskog rata u kojem su upravo branitelji s Ivanečkog područja ostavili veliki trag. Ovaj centar biti će određeni podsjetnik na svu hrabrost i domoljublje koje su naši branitelji uložili kako bi Hrvatska bila slobodna i samostalna – rekao je Đuras.

Ljudvek Cikač, predsjednik UDVDR Ivanec zahvalio je Varaždinskoj županiji i županu na podršci.

- Prije svega, zahvaljujemo županu Stričaku i suradnicima što su prihvatili našu ideju i omogućili nam da u ovim prostorima realiziramo ideju o izgradnji Memorijalnog centra domovinskog rata Ivanec i što nas prate u svim fazama njegova uređenja. U Centru će se čuvati uspomena na poginule hrvatske branitelje s područja bivše Općine Ivanec, ali i na veliki doprinos našeg područja u obrani i oslobađanju Hrvatske. Uz onaj memorijalni, Centar će biti i edukativnog karaktera, te će tako učenici, studenti, ali i odrasli na jednom mjestu moći pogledati i naučiti djelić povijesti našega kraja. Sve radove, kojima koordinira Zvonimir Grđan, smo izvodili sami, uz neizmjernu pomoć naših brojnih kolega i prijatelja, naših supruga, a kompletan materijal je doniran od strane tvrtki i pojedinaca, kojima smo neizmjerno zahvalni. Plan je da Centar bude svečano otvoren 26. rujna, nakon čega će svi koji će to htjeti, moći ga doći pogledati - rekao je Cikač.

memorijalni_centar_hrvatskih_branitelja_ivanec_obilazak_03082023_4.jpg