Željko Mezga trasirao stazu u obliku "Matula" na 3. Danu otvorenih vrata na Matulovu gruntu Foto: Međimurska priroda

Željko Mezga trasirao stazu u obliku "Matula" na 3. Danu otvorenih vrata na Matulovu gruntu

vv | 23.6.2022. u 09:59h | Objavljeno u Našim krajem

Treći ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održan je nedjelju 19. lipnja.

Adresa Frkanovec 30 i stara “hiža” dočekala je posjetitelje uz krasan cvat plavih hortenzija, prigodno u plavoj boji. Jer, na ovom edukacijsko-istraživačkom centru između ostalog interpretira se značaj leptira plavaca, a i sam zaštitni znak grunta odnosno naziv simboliziraju leptire plavce.

Stručni djelatnici Javne ustanove Međimurska priroda upoznali su posjetitelje sa zanimljivim spojem tradicijske arhitekture i moderne interpretacije, poviješću nekadašnjih vlasnika grunta i otkrili što to znači biti rezidencija za umjetnike i prirodoslovce te edukacijsko-istraživački centar. Pojedine obitelji su iskoristile svježinu i ugodan ambijent živopisnog mjesta Frkanovca te organizirale vlastiti piknik na gruntu.

Dan_otvorenih_vrata_MG_1906_3_resize.jpg

Druženje je oplemenio i ljubitelj prirode Željko Mezga iz Knezovca. Već je dosad nekoliko puta posjetio Matulov grunt. Cijeli kraj oko Frkanovca jako dobro poznaje, pa tako i Bedekovićeve grabe koje se interpretiraju u ovom edukacijsko-istraživačkom centru. Kako nam je kazao u čast “Matula” i livadnog plavca zadao si je zadatak da hodajući trasira stazu za hodanje ili trčanje u obliku “Matula” odnosno leptira.

Staza “Matul” je dugačka oko 15 km i prolazi Bedekovičevim grabama, Frkanovcem, Zasadbregom, Merhatovcem, Plešivicom… U ugodnoj hladovini sjenice posjetitelje je vrlo rado uz pomoć vlastitih originalno trasiranih staza i karti upoznao s mogućnostima rekreacije u ovom gornjomeđimurskom kraju.

Duro_Spiranec_resize.jpg

Grunt je između ostalog posjetio i Đuro Špiranec iz Slovenije koji je dugo godina živio u Ljubljani, gdje se posebno istaknuo u radu Hrvatsko kulturnog društva Međimurje – Ljubljana. Njegov otac, koji se također zove Đuro, je brat od Iveka Špiranca koji je bio posljednji gazda na Matulovu gruntu s Terezijom Špiranec koja je na gruntu živjela sve do 1995. godine. S oduševljenjem je razgledao grunt i podsjetio se na djetinjstvo i međimurski zavičaj.

Sljedeći i posljednji ovogodišnji Dan otvorenih vrata na Matulovu gruntu održat će se 25. rujna. Krajem sedmog mjeseca, točnije na Svjetski dan rendžera u nedjelju 31. srpnja, na Matulovu gruntu održat će se 2. Kamp mladih čuvara prirode. Više o programu uskoro. Kako je Matulov grunt prije svega rezidencija za pisce, umjetnike i prirodoslovce, tako od 20. lipnja do 3. srpnja na gruntu boravi novi rezident, pjesnik Vernes Subašić iz Zenice.